Chrípka a prechladnutie potrápi každý rok veľa pacientov. Školy vyhlasujú chrípkové prázdniny, na pracoviskách v zimných mesiacoch pribúdajú PNky a pacientov stále pribúda. Niekomu nerobí problémy chodiť s chrípkou do práce, čo je veľmi nezodpovedné, najmä ak sme v styku s inými ľuďmi. Chrípku i prechladnutie treba vyležať a vypotiť. Poslednú dobu sa šíria informácie, že o chvíľu už nám nebudú účinkovať antibiotiká proti chorobám. Ak by sa tak stalo, museli by sme siahnuť po iných prostriedkoch. Prvých pár dní chrípky je najhorších a cítime sa veľmi unavení, potíme sa a nič sa nám nechce. Potom pretrvávajú následky chrípky ako kašeľ a mierna únava. Keď máte zvýšenú teplotu viac ako dva dni, určite vyhľadajte lekára. My vám prinášame zoznam spôsobov ako chrípku zmierniť či úplne eliminovať pomocou prírodných prostriedkov.
Zvýšte príjem tekutín – Už pri prvých príznakoch chrípky a prechladnutia je dôležité. Vyšší príjem tekutín znamená, že skôr vyplavíme z tela baktérie. Horúce bylinné čaje ale aj slepačia polievka vám stimuluje imunitný systém, pomôže ľahšie sa vypotiť a teda vyplaviť bacily z tela. Taktiež je veľmi vhodná horúca voda s citrónom a medom. Vyhnite sa nápojom s obsahom kofeínu, pretože kofeín príliš odvodňuje.
Spánok – Veľmi dôležité je pri chrípke sa dobre vyspať. Často je to samozrejmosť a nič iné okrem spánku a dobrého vypotenia sa vás nenapadne. Spánkom dobijete energiu, ktorou preto pri nemoci neplýtvajte na prácu. Skúste aspoň prvé dni nechať bežné starosti a prácu bokom a sústreďte sa na odpočinok. Keď cez deň nemôžete spať, urobte si pohodlie na gauči a kľudne si pozrite televíziu alebo prečítajte dobrú knihu. Nájdite si niečo, pri čom relaxujete e čo vás neoberá o energiu, ktorej teraz nemáte na rozdávanie.
{jcomments on}Jablčný ocot – Jedna polievková lyžička do 3 dcl vody každé tri hodiny zabije kvasinky v tele a alkalizuje. Počas chrípky a nachladnutia je pH tela mierne kyslé a napriek tomu, že ocot je tiež kyslý, pomáha upraviť pH tela. Keď sa vám zdá octová voda príliš nechutná, dochuťte si ju medom alebo sirupom. Ocot môžete tiež naliať do jablkového džúsu (nie studeného!) alebo do bylinkového čaju.
Med – Med je vhodný snáď pri každej chorobe, ale aj keď sme zdraví. Čaje je najlepšie ochucovať medom. Vďaka medu sa v hrdle vytvorí vrstva zmierňujúca podráždenie. Med posilní imunitný systém vďaka vitamínom a antibakteriálnym látkam, ktoré obsahuje. Niektorí ľudia sú na med alergickí, vtedy radšej vymeňte med za inú alternatívu.
Vitamín C – Často sa hovorí, že proti chorobe a pri chorobe treba jesť veľa vitamínu C. Vitamín C je veľmi potrebný a užitočný je aj proti chrípke a iným vírusom. Vitamín C pomáha udržiavať zdravé kosti, svaly a cievy a je pomocný pri vytváraní kolagénu. Vďaka vitamínu C vstrebáva naše telo železo. Vedci dlho skúmali účinky vitamínu C na organizmus a štúdie dokázali, že tento vitamín pomáha, keď je telo vystavené extrémnym podmienkam. Vysoké dávky vitamínu C (viac ako 2000 miligramov denne) môžu spôsobiť nevoľnosť, hnačku či obličkové kamene.
Echinacea – Echinacea je bylinka vhodná na odstránenie ťažkostí dýchacích ciest, ktoré sú často upchaté pri nachladnutí. Už dva čaje z echinacei denne môžu skrátiť trvanie chrípky. Echinacea je vhodná aj pri prvých príznakoch prechladnutia, kedy môže predísť prepuknutiu do vážnejšieho stavu.
Cesnak – Antimikrobiálne a antibiotické účinky cesnaku vás vyliečia z chrípky. Ideálna konzumácia je surový cesnak nakrájať, chvíľu nechať na vzduchu, aby sa v ňom aktivovali účinné látky a zjesť. Je jedno či ho použijete do nátierky, do hlavného jedla, alebo len tak surový. Cesnakové tablety však neodporúčame, síce po nich nebudete tak cítiť, ale ani účinok z nich veľký nebudete mať. Vďaka cesnaku sa uvoľnujú dýchacie cesty a je vynikajúci pri nádche.
Pikantné jedlá – Pri nachladnutí alebo chrípke sú vhodné pikantné a korenené jedlá. Je to z toho dôvodu, že štipľavé jedlá uvoľňujú dýchacie cesty. Sami to poznáte, keď ste si dali niečo pikantné ako sa vám pustilo z nosa aj keď ste nemali nádchu. Pri chrípke prvé dni nebudete mať na jedlo vôbec chuť a už vôbec nie na pikantné. Ale malá dávka jedla s čili vám pomôže.
Zázvor – Zázvor sa môže významne pričiniť v boji proti chrípke. Obsahuje antibakteriálne a protizápalové látky a bacily sa majú pred zázvorom na pozore. Zázvorový čaj z nastrúhaného čerstvého zázvoru je pikantný, ale po ňom budete o krok bližšie ku zbaveniu sa chrípky.
-
Návštevy: 9839