Mnohí z nás ich neriešia, iní si zasa podľa nich vyberajú, ktorú potravinu vhodia do košíka a ktorú nechajú v regále. Takzvané ‘éčka’ sú chtiac-nechtiac súčasťou nášho každodenného jedálnička. Niektoré z nich sú neškodné, iné majú negatívne účinky na naše zdravie. Podľa legislatívy Európskej Únie musia byť aditíva v potravinách označené buď názvom, alebo číselným kódom začínajúcim na E. Písmeno E znamená skratku pre krajinu Európa a je nasledované krátkym číselným kódom. Éčka sú pridávané do potravín na zlepšenie ich vlastností, či už to je chuť, vôňa, farba alebo predĺženie trvanlivosti. Vďaka éčkam je výroba mnohých potravín lacnejšia a jednoduchšia. Aj keď treba dodať, že sa ich v poslednom období výrobci stále viac snažia nahradzovať prírodnými substitútmi.
Éčka pridávané do potravín sa delia nasledovne1:
- Antioxidanty (zastavujú zmenu farby potravín) E 300 až E 321
- Emulgátory, stabilizátory, zahusťovadlá (uľahčujú zmiešanie viacerých druhov látok alebo zvyšujú viskozitu potravín) E 322 až E 495
- Farbivá (mnohé potraviny potrebujú dofarbiť, aby boli lákavejšie pre spotrebiteľa) E 100 až E 199
- Soli, Kyseliny a zvýrazňovače chuti (niekedy je treba pridať potravinách viac chuti) E 500 až E 637
- Konzervanty (aby potraviny vydržali dlhšie) E 200 až E 299
- Sladidlá a iné (umelé sladidlá sú mnohonásobne sladšie ako cukor) od E 900
V tabuľke nájdete najpoužívanejšie éčka pridávané do potravín a ich účinky na ľudský organizmus.
Kód | Názov | Charakteristika a použitie | Účinky na zdravie |
E100 | Kurkumín | Prírodné farbivo žltej farby. Používa sa v pudingoch, zmrzlinách, horčici alebo nealko nápojoch. | Pre zdravých ľudí nemá nežiadúce účinky, vyhnúť by sa mu však mali tehotné ženy, ľudia s problémami žlčníka a pečene či zrážanlivosti krvi. Kurkumín pôsobí protinádorovo a podporuje trávenie. |
E101 | Riboflavín | Riboflafín je vitamín B2 a používa sa ako farbivo (zelenožltá farba). Dá sa získať z pekárenského droždia, ale často sa vyrába synteticky. Môže sa nachádzať v detských cereáliách, mlieku, arašídovom masle, múke, kukuričnej krupici, majonézach alebo zmrzli | Riboflavín je pre ľudské zdravie bezpečný. Nedostatok vitamínu B2 spôsobuje poškodenie očnej rohovky a ústnych kútikov. Podporuje infekčnú maláriu, preto sa neodporúča v krajinách s výskytom tejto choroby. |
E102 | Tatrazín | Bledo oranžový prášok získavaný z kamenouhoľného dechtu, ktorý sa v potravinárstve používa ako farbivo. Nachádza sa v niektorých pekárenských výrobkoch, pudingu, žuvačkách, čokoláde, horčici, smotanových syroch, lentilkách, zmrzline, horčici, rybích prsto | Tatrazín môže vyvolať alergické reakcie alebo astmatický záchvat.V Nórsku a Rakúsku je Tatrazín zakázaný. |
E104 | Chinolinová žlť | Žlté farbivo, ktoré sa vyrába synteticky destiáciou uhoľného dechtu, kostí, alkaloidov alebo reakciou acetaldehydu s formaldehydom. Používa sa v žuvačkách, zmrzline, koláčoch, pudingoch, mliečnych výrobkoch a sladkostiach (Margot, Deli). | Väčšina prijatej chinolínovej žlti v potravinách sa z tela vylúči v nezmenenej podobe. Chinolínová žlť bola dlhodobo skúmaná na myšiach, ale neboli zistené nežiadúce účinky. Sú podozrenia, že toto farbivo spôsobuje hyperaktivitu u detí. Ľudom alergickým n |
E110 | Žltá SY | Žlto-oranžové synteticky vyrábané farbivo, ktoré sa používa na zafarbenie nápojov, sladkostí, zmrzliny, džemov, pekárenských výrobkov, pudingov, žuvačiek či horčice. | Môže vyvolať alergické reakcie na koži, podráždiť žalúdok, spôsobiť vracanie a hnačky. V niektorých krajinách je jej použitie zakázané (Fínsko, Nórsko). |
E120 | Košenila (Karmínová kyselina, Karmíny) | Košenila je prírodné potravinárske farbivo červenej farby, ktoré sa extrahuje z tiel samičiek hmyzu Dactylopius Coccus. Tento hmyz žije na rôznych druhoch kaktusov napríklad v Peru alebo na Kanárskych ostrovoch. Má ďalšie podoznačenia ako E120 (i) - čisté | Farbivo sa môže používať v obmedzenom množstve, ale jeho použitie môže spôsobovať alergiu, kožné vyrážky, sennú nádchu, detskú hyperaktivitu a existujú indície, že môže byť karcinogénne. |
E121 | Citrónová červeň 2 | Syntetické tmavočervené, žlté či oranžové farbivo, nerozpustné vo vode. V mnohých štátoch EÚ je táto látka zakázaná. Používa sa na farbenie kôry pomarančov. | Spôsobuje podráždenie pokožky a alergickú reakciu. Odporúča sa pomarančovú kôru nejesť, kvôli možnej prítomnosti tohto farbiva. Pri zvýšenom príjme môže zapríčiniť nevoľnosť, zákal očnej rohovky aj poruchy obličiek. |
E122 | Azorubín | Syntetické červené farbivo vyrábané z kameňouhoľného dechtu. Používa sa v pudingoch, džemoch, zmrzlinách či marcipáne. Používanie azorubínu je zakázané v USA. | Môže spôsobovať kožnú alergickú reakciu a hyperaktivitu u detí. |
E129 | Červeň Allura AC | Červené farbivo vyrábané synteticky z uhoľného dechtu a ropy. Jedlu dodáva červenú farbu a ovocnú chuť a používa sa namiesto oveľa zdravšieho amarantu. Červeň Allura sa používa na farbenie sladených nápojov, salámov, žuvačiek a cukríkov, ale aj šampónov, | Toto farbivo môže spôsobovať alergické reakcie, hyperaktivitu detí, ale niektoré výskumy na myšiach, ktorýcm bolo toto farbivo podávané dlhodobo preukázali negatívne účinky na schopnosť reprodukcie. |
E131 | Patentná modrá V | Tmavomodré farbivo používané na farbenie sladkostí, žuvačiek, nápojov a likérov. Vyrába sa synteticky z uhoľného dechtu. V USA a Austrálii je použitie tohto farbiva v potravinárstve zakázané. | U citlivých ľudí môže spôsobovať kožné vyrážky, nevolnosť, svrbenie či zníženie krvného tlaku. |
E132 | Indigotin | Má označenie aj ako 'potravinárska modrá' a je to tmavomodré farbivo používané na farbenie potravín. Vyrába sa z indigovníku ázijského, spracúva sa však pomocou farbív z uhoľného dechtu. Nachádza sa v niektorých nealko nápojoch, sladkostiach, želé, zmrzli | Pomocou testov na myšiach sa preukázal vznik zhubných nádorov po vpichu Indigotinu pod kožu. Pri ústnom podaní sa zatiaľ ani mnohými vedeckými štúdiami nedokázali rakovinotvorné účinky. Indigotin však môže spôsobovať nevoľnosť, zvýšenie krvného tlaku aleb |
E133 | Žiarivá modrá | Svetlomodré farbivo používané na barvenie nealko nápojov, cukroviniek (M&Ms, Skittles, Halls), pudingov, žuvačiek (Airwaves), zubných pást, deodorantov a pod. Vyrába sa synteticky z uhoľného dechtu. | Môže spôsobovať kožnú alergickú reakciu, astma a vyhýbať by sa mu mali ľudia s citlivosťou na aspirín. |
E154 | Hnedá FK | Hnedé potravinárske farbivo, ktoré je veľmi dobre rozpustné vo vode. Vyrába sa zmiešaním azofarbív, ktoré sa vyrábajú synteticky z uhoľného dechtu. Používa sa na farbenie údených rýb, šunky alebo zemiakových lupienkov. | Testy na zvieratách potvrdili škodlivosť tohto farbiva a niektorých pokusným zvieratám zlyhali obličky či srdce. Ľudom môže toto farbivo spôsobovať alergické reakcie alebo astmatické záchvaty. |
E155 | Hnedá HT | Vo vode rozpustné farbivo čokoládovej farby a používa sa práve na farbenie čokolády, ale aj iných sladkostí, pečiva, korenia či rýb. Vyrába sa synteticky z uhoľného dechtu. Obsahuje Chlorid sodný alebo síran sodný. V USA je toto farbivo zakázané. | Podľa výskumov Svetovej zdravotníckej organizácie nie je toto farbivo rakovinotvorné, ale môže spôsobovať astmu, alergiu alebo hyperaktivitu detí. |
E171 | Oxid titaničitý | Biele nerozpustné farbivo, ktoré sa nerozpúšťa vo vode ani alkohole. V prírode sa vyskytuje v kryštalickej forme. Pouzíva sa ako farbivo do žuvačiek, sladkostí, ale aj na zafarbenie papiera, keramiky, liekov, kozmetiky a v obaloch potravín, kde slúži ako | Pri zjedení obvyklého množstva nie sú známe negatívne účinky. Citlivým osobám môže spôsobiť podráždenie pokožky. |
E174 | Striebro | Striebro sa v ľudskom tele prirodzene vyskytuje v malom množstve. V potravinárstve sa využíva najmä ako farbivo (napríklad v dekoratívnych guľôčkách na torty). | Väčšina striebra sa po konzumácii vylúči a v tele zostáva len malé množstvo. V obvyklom množstve nespôsobuje striebro zdravotné ťažkosti, pri pravidelnej dlhodobej konzumácii má však negatívny vplyv na obličky, pečeň, mozog a imunitný systém. |
E200 | Kyselina sorbová | Biely prášok s jemne štipľavou vôňou. Nachádza sa v prírode, napríklad v plodoch Jarabiny vtáčej (Sorbus aucuparia). Používa sa na zabránenie vzniku plesní a húb. Používa sa v jogurtoch, fermentovaných mliečnych výrobkoch, cukrovinkách, sladených nápojoch | Kyselina sorbová a jej soli sú považované za najbezpečnejšie éčka. Veľmi zriedkavo sa môže vyskytnúť kožná alergická reakcia. |
E202 | Sorban draselný | Draselná soľ kyseliny sorbovej. Má protiplesňové účinky a používa sa v múke, ovocných nápojoch, zázvorovom pive, víne, olivách v náleve, v prostriedkoch na pranie, šampónoch a hydratačných krémoch. | Je považovaný za neškodný, iba občas sa môže vyskytnúť kožná alergia alebo podráždenie očí. |
E210 | Kyselina benzoová | Konzervant proti šíreniu plesní a baktérií a na zvýšenie trvanlivosti potravín. Je používaná veľmi často napríklad v horčici, kečupe, nápojoch a používa sa aj na dezinfekciu v ústnych vodách. V prírode sa vyskytuje napríklad v čerešňovej kôre, brusniciach | Môže spôsobiť podráždenie kože, zhoršenie pozornosti či astmu. |
E211 | Benzoan sodný | Konzervant vo forme bieleho prášku, ktorý sa používa proti množeniu plesní a kvasiniek. Vyrába sa neutralizáciou kyseliny benzoové (ktorá sa vyrába oxidáciou toluénu) hydroxidom sodným. Má veľmi široké použitie a výrobci potravín ho majú v obľube. Nachádz | Môže vyvolať alebo zhoršiť astmu a podľa niektorých štúdií môže poškodiť DNA a vyvolať niektoré dedičné choroby. V kombinácii skyselinou askorbovou, benzoanom draselným a benzoanem sodným vzniká benzen, ktorý je karcinogénny. |
E212 | Benzoan draselný | Konzervačná látka používaná v potravinárstve proti šíreniu plesní a baktérií. Používa sa najmä vďaka dobrej rozpustnosti vo vode. Prirodzene sa vyskytuje v hubách, mliečnych výrobkoch alebo škorici. Používa sa tiež v ohňostrojoch. | Môže mierne dráždiť kožu, oči a sliznicu. |
E220 | Oxid siričitý | Oxid siričitý sa používa ako konzervant a antioxidant, ktorý zabraňuje hnednutiu vína, kukuričného sirupu, sušeného ovocia, džúsov a pod. Známy je najmä z vínových etikiet. Vyrába sa synteticky ohrievaním rudy so sírou. | Niekedy spôsobuje bolesti žalúdka, bolesti hlavy, nevoľnosť a nebezbečný je pre astmatikov. Pri testoch na zvieratách sa objavili žalúdočné vredy. Oxid siričitý sa nachádza na zozname veľmi nebezpečných látok. |
E221 | Siričitan sodný | Prášok, ktorý sa používa sa ako konzervant a má protiplesňové a antibakteriálne účinky. Zabraňuje hnednutiu ovocia a zeleniny a chráni kyselinu askorbovú pred zničením v ovocí a ovocných džúsoch. Používa sa pri výrobe piva, vína a nealko nápojov. Nachádza | Niektorým ľuďom spôsobuje bolesti žalúdka, nevoľnosť, bolesti hlavy, hnačku, kožné vyrážky či dokonca astmatický záchvat. Siričitan sodný je nebezpečný najmä pre ľudí s ochorením obličiek a pečene. |
E222 | Hydrogénsiričitan sodný | Je to anorganická biela soľ kyseliny siričitej vo forme bieleho prášku nepríjemnej chuti. Používa sa ako bielidlo a konzervant pri výrobe piva, vína, sušeného ovocia, nealko nápojov i mäsa. | Môže spôsobiť nevoľnosť, bolesti žalúdka, hlavy a astmatické problémy. |
E249 | Dusitan draselný | Prášok žltkastej farby dodávajúci potravinám údenú chuť a do zeleniny a ovocia sa často dostávajú prostredníctvom hnojív. Používa sa najmä v mäse, slanine, šunke a iných mastných výrobkoch. | Dusitan draselný je nevhodný pre deti do 3 rokov a jeho konzumácia môže spôsobiť bolesti brucha či hlavy, pokles krevného tlaku, závrate, alergické reakcie a astmatické záchvaty. Je považovaný za potencionálny karcinogén. |
E250 | Dusitan sodný | Anorganická soľ mierne nažltnutej farby, rozpustná vo vode. Vyrába sa synteticky rozkladom dusičnanu sodného. Používa sa ako konzervant najmä v mäase a údeninách. Je to jedovatá látka | |
E300 | Kyselina L-askorbová | Známa tiež ako vitamín C. Nachádza sa v ovocí a zelenine (citrusy, brokolica, šepnát, ríbezle, paprika, kel, kapusta) a používa sa ako antioxidant v ovocných džúsoch, pečive, mäse. Zabraňuje oxidácii tukov a vzniku rakovinotvorných látok. | Pomáha vstrebávaniu železa, správnej funkcii ciev, chrupaviek, kostí a kože. Tiež podporuje rast a odstraňuje voľné radikály. Pri príliš vysokej dávke sa môže prejaviť podráždenie žalúdka a tráviaceho traktu. |
E307 | Alfa-tokoferol (Vitamín E) | Antioxidant známy ako vitemín E, ktorý pôsobí proti voľným radikálom. Má špecifickú vôňu, preto je jeho použitie obmedzené. Nájdeme ho v rastlinných tukoch, syroch, mlieku, pšeničných klíčkoch, orechoch, mäse a pod. Tokoferoly patria k najobľúbenejším prí | Vitamín E je považovaný za bezpečnú látku, ktorá prospieva nášmu zdraviu. Zvyšujú imunitu starších ľudí a vysoké dávky znižujú riziko vzniku srdcových chorôb a rakoviny. |
E315 | Kyselina erytorbová | Podobná látka ako kyselina askorbová, len má asi tak 20x menej vitamínu C. Je používaná ako antioxidant v nápojoch, pečive a ako stabilizátor farby v červenom mäse. | Nie sú známe negatívne účinky. Urýchľuje údenie mäsa a potláča vznik rakovinových látok. Pravidelná nadmerná konzumácia môže zabraňovať vstrebávaniu prírodného vitamínu C. |
E320 | Butylhydroxyanisol (BHA) | Používa sa ako konzervant a dochucovadlo. Používa sa aj ako antioxidant najmä v nápojoch, margarínoch, majonéze, zmrzline, žuvačkách a kozmetike. Vyrába sa ako vedľajší produkt spracovania ropy. | Nie sú preukázané nežiadúce účinky na ľudí. Organizácia IARC považuje BHA za zvierací karcinogén a niektoré štúdie preukázali vznik rakoviny pažeráka u myší, potkanov a škrečkov. V EÚ je látka povolená ako antioxidant. V Japonsku je BHA zakázané. |
E321 | Butylhydroxytoluén (BHT) | Často sa používa v kombinácii s BHA, kedy je účinnejší. BHT má podobné účinky ako BHA. Je to jeden z najpoužívanejších antioxidantov a má široké využitie najmä vďaka nízkej cene. Používa sa aj ako konzervant, stabilizátor a dochucovadlo. Nachádza sa v ole | Boli preukázané toxické účinky na pečeň zvierat a tiež poruchy zrážania krvi. Ľuďom môže spôsobiť bolesti žalúdka, kožné vyrážky či ekzémy. |
E322 | Lecitíny | Lecitíny sa v potravinárstve používajú ako emulgátory. Zabraňujú oddelovaniu vody od oleja, znižujú prskanie oleja pri smažení a spomaľujú tvrdnutie pečiva. Lecitín sa prirodzene vyskytuje v orechoch, semenách, sóji, vaječnom žĺtku a v niektorých olejoch. | Lecitín znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu. Je dobrý na pamäť, premieňa tuky na energiu a zabraňuje ateroskleróze. Negatívne účinky nie sú doteraz preukázané žiadne. |
E339 | Fosforečnan sodný | Používa sa ako emulgátor, stabilizátor a regulátor kyslosti v tavených syroch, nápojoch alebo sprejových šľahačkách. Vyrába sa pridaním hydroxidu sodného do kyseliny fosforečnej. | Pri zvýšenom príjme môže spôsobovať nedostatok vápniku v tele a môže dráždiť pokožku. |
E340 | Fosforečnan draselný | Jedná sa o draselnú soľ kyseliny fosforečnej vyrábanú synteticky pridaním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečnej. Používa sa ako regulátor kyslosti, emulgátor a stabilizátor v syre, šampanskom, pive a v liekoch. | Pri zvýšenom príjme môže spôsobovať nedostatok vápniku v tele. |
E341 | Fosforečnan vápenatý | Vápenatá soľ kyseliny fosforečnej vyrábanú synteticky pridaním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečnej. Používa sa na úpravu pH potravín, ako stabilizátor protihrudkujúca a kypriaca látka v cereáliách, pekárskych výrobkoch, syroch, konzervovanej zele | Fosforečnan vápenatý je považovaný za bezpečnú látku bez nežiadúcich účinkov. |
E342 | Fosforečnan amónny | Biely kryštalický prášok používaný ako zlepšenie vlastností cesta a na kontrolu pH v ústnych vodách, nápojoch, syre a pive. | Pri zvýšenom príjme môže spôsobovať nedostatok vápniku v tele a môže dráždiť pokožku. V EÚ nie je použitie fosforečnanu amónneho povolené. |
E383 | Glycerofosforečnan vápenatý | Stabilizátor, ktorý má formu bieleho prášku bez chuti a vône. Používa sa v práškoch do pečiva, ale v EÚ je zakázaný. V USA je použitie tejto látky povolené. V medicíne sa používa na znecitlivenie. | Neboli preukázané nežiadúce účinky a je považovaný za bezpečnú látku. |
E440 | Pektín | Pektíny patria do skupiny polysacharidov a prirodzene sa vyskytujú v bunkových stenách suchozemských rastlín. Množstvo pektínu sa nachádza napríklad v citrusoch alebo rozdrvených jablkách. Používajú sa v džemoch, želé, niektorých mliečnych výrobkoch, zmrz | Pektín je považovaný za bezpečnú prísadu, dokonca pôsobí pozitívne na znižovanie cholesterolu v krvi. |
E442 | Amoniumfosfatid | Používa sa ako emulgátor, stabilizátor aj ako zvlhčujúca látka najmä pri výrobe čokoládových sladkostí (napríklad Horalky, Mila, Tatranky, Twix, Corny). Zabraňujú oddeľovaniu jednotlivých zložiek v potravinách (olej s vodou). | Amoniumfosfatidy sú považované za bezpečné látky bez vedľajších účinkov. |
E450 | Difosforečnany | Ak nie sú na obale vypísané priamo, pod označenie E450 spadajú nasledovné difosforečnany: difosforečnan disodný, difosforečnan trisodný, difosforečnan tetrasodný, difosforečnan didraselný, difosforečnan tetradraselný, difosforečnan divápenatý a dihydrogen | V menších dávkach nie sú zaznamenané negatívne účinky. Pri vysokých dávkach môže vzniknúť nedostatok vápnika v tele. |
E451 | Trifosforečnany - sodný a draselný | Trifosforečnany sa používajú najmä pre svoju vlastnosť viazať vodu. Používajú sa v mäse, tavených syroch, sladkostiach, majonézach a tiež v pracích prostriedkoch. | V menších dávkach nie sú zaznamenané negatívne účinky. Pri vysokých dávkach môže vzniknúť nedostatok vápnika v tele. |
E452 | Polyfosforečnany | Do tejto kategórie patria polyfosforečnan sodný, draselný a vápenatý. Používajú sa v mäse, rybách, tavených syroch, sprejových šľahačkách alebo v práškovej smotane. | V menších dávkach sú polyfosforečnany bezpečné. Pri vysokých dávkach môže vzniknúť nedostatok vápnika v tele. |
E476 | Polyglycerol polyricínoleát | Toto éčko s komplikovaným názvom je kvapaľného stavu so žltým sfarbením. Vyrába sa zo živočíšneho tuku. Používa sa ak oemulgátor a vďaka jeho účinkom sa môžu nanášať tenšie vrstvy čokoládových poliev. Používa sa v čokoládach, čokoládových sladkostiach (ba | Podľa niektorých testov môže vyvolať črevné problémy či alergiu. |
E500(ii) | Hydrogénuhličitan sodný | Jemný prášok so slanou chuťou, ktorý sa používa ako kypriaca látka a regulátor kyslosti. Vyrába sa z chloridu sodného a amoniaku. Nachádza sa naríklad v práškových palacinkách či práškových rajčinových polievkach. | Hydrogénuhličitan sodný je považovaný za bezpečnú látku a pri bežnej spotrebe nespôsobuje ťažkosti. |
E535 | Ferrokyanid sodný | Žlté kryštáliky alebo žltý prášok, ktorý sa používa proti pripečeniu a ako protihrudkujúca látka. | Ferrokyanid sodný je považovaný za bezpečnú prísadu a v bežných množstvách (0 - 0,025 mg/kg telesnej hmotnosti) nespôsobuje zdravotné riziko. |
E620 | Kyselina glutamová | Používa sa ako dochucovadlo | Niekedy spôsobuje bolesti hlavy, zvracanie, tráviace ťažkosti, poruchy spánku či astmu. |
E621 | Glutaman sodný | Glutaman sodný je biela kryštalická látka bez vône s mäsovou chuťou. V ľudskom tele je kyselina glutamová prospešná a nachádza vo svaloch, mozgu, orgánoch alebo krvnej plazme. V mozgu zaisťuje prenášanie nervových vzruchov a reguluje procesy učenia a pamä | Umelo vyrábaný glutaman sodný je zdraviu škodlivý a ničí nervové bunky. Glutaman sodný je návykový a približne tretine ľudí spôsobuje bolesti hlavy, búšenie srdca, teplotu, bolesť na hrudi. Podľa niektorých vedcov môže vyvolať Alzheimerovu chorobu. Niekto |
E901 | Včelí vosk | Aj taký včelí vosk našiel svoje označenie 'éčkom'. Včelý cosk sa získava teplom z včelých plástov, z ktorých bol ostranený med. Používa sa na dosiahnutie lesklého povrchu cukríkov, ovocia, zeleniny a potravín s čokoládovou polevou. | Nie sú známe negatívne účinky na zdravie pri konzumácii produktov s obsahom včelieho vosku. Obozretní by mali byť najmä alergici. |
E903 | Karnaubský vosk | Získava sa z listov brazílskej palmy Copernicia cerifera a používa sa na dosiahnutie lesklého povrchu ovocia, zeleniny a sladkostí. Karnaubský vosk zabraňuje unikaniu vlhkosti a predlžuje trvanlivosť. Používa sa aj v autokozmetike na dosiahnutie lesku. | Môže vyvolať alergické reakcie, ale je považovaný za bezpečnú látku. |
E913 | Lanolín | Je to tuk získavaný z ovčej vlny, ktorý vlnu chráni pred roztočmi a baktériami. Využitie má najmä v kozmetike. V EÚ je použitie v potravinách zakázané. | Pôsobí proti vysúšaniu pokožky a je predávaný v lekárňach i obchodoch s kozmetikou. |
E950 | Acesulfam K | Biele sladidlo, ktoré je 200x sladšie ako cukor. Má trocha horkú príchuť, ktorá sa maskuje kombináciou s inými sladidlami. Výhodou je dlhá trvanlivosť, odolnosť voči teplotám a nulový obsah kalórií. Písmeno K v názve symbolizuje draslík, pretože hydroxid | Mnohé štúdie a pokusy na zvieratách preukázali, že látka je bezpečná a nie je toxická. V tele sa nevstrebáva, ale vylučuje sa v moči. |
E951 | Aspartam | Umelé sladidlo, ktoré je približne 180-krát sladšie ako cukor, ktoré sa vyrába z aminokyseliny L-asparagovej a L-fenylalanínu. Aspartam obsahujú tisíce potravín na celom svete a používa sa namiesto cukru v niektorých žuvačkách, light a sladených nápojoch | Aspartam má napriek svojmu výraznému výskytu veľa nežiadúcich účinkov na ľudský organizmus. Môže spôsobovať bolesti hlavy, otupelosť, únavu, závrate, depresie, búšenie srdca, kŕče, nespavosť, vyrážky a iné zdravotné komplikácie. Treba však dodať, že neexi |
E954 | Sacharín | Umelé sladidlo, ktoré je vraj 200-700 násobne sladšie ako cukor. Často sa používa spolu s Aspartamom a po zjedení zanecháva horkú chuť. Výhodou je, že nemá žiadny energetický obsah. Používa sa do rôznych nápojov a potravín pre diabetikov a do zubných pást | Pri nadmernom používaní tohto sladidla (viac ako 8 tabliet denne) hrozí riziko rakoviny močového mechúra, vaječníkov, kože a iných orgánov. Ľudia s problémami s močovým mechúrom by sa mali konzumácii sacharínu vyhýbať. Okrem toho môže vyvolať alergické re |
E1411 | Diškrobový glycerol | Stabilizátor a zahusťovadlo, ktorý sa v tele rozloží na glukózu. Vyrába sa reakciou glycerolu so škrobom. V EÚ nie je táto látka povolená | Pri konzumácii vyšších dávok môže spôsobovať ťažkosti so slepým črevom. |
E1422 | Acetylovaný diškrobadipát | Iný známejší názov pre toto éčko je modifikovaný kukuričný škrob. Používa sa ako zahusťovadlo a stabilizátor v omáčkach, majonézach, kečupoch i jogurtoch. | Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v črevách podobne ako probiotika. Nežiadúce účinky nie sú zatiaľ známe. |
Zaujímavé video k téme Éčka v potravinách
Zdroje:
1 https://www.food.gov.uk/science/additives
http://www.zdravapotravina.cz
-
Návštevy: 8489