Zelený čaj mnohí pijeme nielen pre jeho chuť, ale aj pre priaznivé účinky na naše zdravie. A účinky zeleného čaju sú naozaj rôznorodé, čo spôsobuje množstvo zložiek zeleného čaju. V súčasnosti je známych približne 400 zložiek, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú. Práve o zložkách zeleného čaju a ich účinkoch na naše telo budeme písať v tomto článku. Zelený čaj sa pestuje v približne 30-tich krajinách sveta. Najobľúbenejší je v Indii, Číne, Japonsku, v krajinách na severe Afriky a Strednom východe, ale konzumujú ho aj ľudia v iných kútoch Zeme. Okrem vody je to druhý najobľúbenejší nápoj ľudstva. Čaj ako taký sa vyrába v troch základných formách (zelený, čierny a oolong). Pri výrobe zeleného čaju sa predchádza oxidácii lístkov, čierny čaj prechádza oxidáciou a oolong čaj je zoxidovaný len čiastočne. Ročne sa vyrobí približne 2,5 milióna ton čaju a 20% z toho pripadá na zelený čaj.

Približne 30% sušených čajových lístkov tvoria polyfenoly, ktoré sú známe ako katechíny, silné antioxidanty. Ďalšími zložkami zeleného čaju sú vitamíny C a B6, theanín, thiamin, kofeín, riboflavin, draslík, vápnik či fluór.

Zložky zeleného čaju a ich účinky:

- Katechínové polyfenoly – Majú množstvo zdravotných benefitov ako udržiavanie zdravého kardiovaskulárneho systému, znižujú riziko rakoviny a pomáhajú pri chudnutí. Vďaka katechínom má zelený čaj svoju typickú chuť a vôňu. Katechíny podľa niektorých prieskumov pôsobia preventívne proti rakovine, majú antibakteriálny účinok a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

- Theanín – Je to aminokyselina, ktorá je produkovaná iba v čaji a v žiadnej inej rastline. Theanín (aj L-theanín) pomáha lepšiemu spánku, uvoľneniu mysle a podľa vedeckých výskumov zlepšuje pamäť. Zelený čaj sa kvôli theanínu odporúča najmä študentom a všetkým, ktorý sa potrebujú sústrediť na prácu. L-theanín znižuje pôsobenie kofeínu, ktorý niekedy vyvoláva nervozitu.
- Kofeín – V čaji je aj isté množstvo kofeínu a toto množstvo sa líši od výrobu čaju. Kofeín je hlavnou zložkou zeleného čaju a môže v ňom byť až 7%. V čiernom čaji je kofeínu najviac a v zelenom čaji je kofeínu najmenej. V šálke zeleného čaju je približne 35-60 mg kofeínu v závislosti od výrobcu. Je to asi polovica ako pri šálke 7 gramov kávy. Až 80% kofeínu sa uvoľní v šálke počas prvej pol minúty luhovania. Vďaka kofeínu z čaju sa povzbudí naša nervová sústava, odstráni sa únava a zvyšuje sa bdelosť a sústredenosť. Kofeín tiež stimuluje metabolizmus a zlepšuje činnosť obličiek.
- Vitamíny – V zelenom čaji je množstvo vitamínov, spomeňme napríklad vitamíny C, B1, B2, B5, B10, B12, E a K.
- Minerály – Medzi najviac sa vyskytujúce minerály v zelenom čaji patrí draslík, zinok, meď a fluór.

Vedľajšie účinky zeleného čaju:

Aj keď je zelený čaj prospešný pre naše zdravie, niekedy môže citlivým ľuďom spôsobiť vedľajšie účinky ako napríklad:

O Podráždenosť
O Bolesti žalúdka
O Úzkosť
O Časté močenie

 

Najnovšie články

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Ako pripraviť ...

Kvalitné príslušenstvo k motorke je veľkou ...

Finálna jesenná ...

Keď sledujeme prírodu a jej zmeny, v podstate ...

Sedacie vaky ako ochrana ...

Keď uvažujeme o výbere nábytku do nášho domova ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...