Zelený čaj mnohí pijeme nielen pre jeho chuť, ale aj pre priaznivé účinky na naše zdravie. A účinky zeleného čaju sú naozaj rôznorodé, čo spôsobuje množstvo zložiek zeleného čaju. V súčasnosti je známych približne 400 zložiek, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú. Práve o zložkách zeleného čaju a ich účinkoch na naše telo budeme písať v tomto článku. Zelený čaj sa pestuje v približne 30-tich krajinách sveta. Najobľúbenejší je v Indii, Číne, Japonsku, v krajinách na severe Afriky a Strednom východe, ale konzumujú ho aj ľudia v iných kútoch Zeme. Okrem vody je to druhý najobľúbenejší nápoj ľudstva. Čaj ako taký sa vyrába v troch základných formách (zelený, čierny a oolong). Pri výrobe zeleného čaju sa predchádza oxidácii lístkov, čierny čaj prechádza oxidáciou a oolong čaj je zoxidovaný len čiastočne. Ročne sa vyrobí približne 2,5 milióna ton čaju a 20% z toho pripadá na zelený čaj.

Približne 30% sušených čajových lístkov tvoria polyfenoly, ktoré sú známe ako katechíny, silné antioxidanty. Ďalšími zložkami zeleného čaju sú vitamíny C a B6, theanín, thiamin, kofeín, riboflavin, draslík, vápnik či fluór.

Zložky zeleného čaju a ich účinky:

- Katechínové polyfenoly – Majú množstvo zdravotných benefitov ako udržiavanie zdravého kardiovaskulárneho systému, znižujú riziko rakoviny a pomáhajú pri chudnutí. Vďaka katechínom má zelený čaj svoju typickú chuť a vôňu. Katechíny podľa niektorých prieskumov pôsobia preventívne proti rakovine, majú antibakteriálny účinok a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

- Theanín – Je to aminokyselina, ktorá je produkovaná iba v čaji a v žiadnej inej rastline. Theanín (aj L-theanín) pomáha lepšiemu spánku, uvoľneniu mysle a podľa vedeckých výskumov zlepšuje pamäť. Zelený čaj sa kvôli theanínu odporúča najmä študentom a všetkým, ktorý sa potrebujú sústrediť na prácu. L-theanín znižuje pôsobenie kofeínu, ktorý niekedy vyvoláva nervozitu.
- Kofeín – V čaji je aj isté množstvo kofeínu a toto množstvo sa líši od výrobu čaju. Kofeín je hlavnou zložkou zeleného čaju a môže v ňom byť až 7%. V čiernom čaji je kofeínu najviac a v zelenom čaji je kofeínu najmenej. V šálke zeleného čaju je približne 35-60 mg kofeínu v závislosti od výrobcu. Je to asi polovica ako pri šálke 7 gramov kávy. Až 80% kofeínu sa uvoľní v šálke počas prvej pol minúty luhovania. Vďaka kofeínu z čaju sa povzbudí naša nervová sústava, odstráni sa únava a zvyšuje sa bdelosť a sústredenosť. Kofeín tiež stimuluje metabolizmus a zlepšuje činnosť obličiek.
- Vitamíny – V zelenom čaji je množstvo vitamínov, spomeňme napríklad vitamíny C, B1, B2, B5, B10, B12, E a K.
- Minerály – Medzi najviac sa vyskytujúce minerály v zelenom čaji patrí draslík, zinok, meď a fluór.

Vedľajšie účinky zeleného čaju:

Aj keď je zelený čaj prospešný pre naše zdravie, niekedy môže citlivým ľuďom spôsobiť vedľajšie účinky ako napríklad:

O Podráždenosť
O Bolesti žalúdka
O Úzkosť
O Časté močenie

 

Najnovšie články

Výber kobercov podľa ...

Výber kobercov podľa miestností, kam sú určené, ...

Vyber kompresora do ...

Kompresor je všestranným náradím. Použiť ho ...

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...