Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších rozhodnutí, aké môžete urobiť. Nielenže ušetríte niekoľko desiatok eur mesačne, zároveň budete mať dobrý pocit z toho, že ste si tento lahodný, teplý nápoj pripravili sami. Ak si kúpite zrnkovú kávu, potom je nevyhnutné, aby ste mali aj mlynček. Viete, ako ho najlepšie vyčistiť?
Vďaka mlynčeku na kávu si dokážete vždy pripraviť čerstvo pomletú kávu. Mlynček umožňuje pomlieť zrná na takú hrúbku, akú potrebujete. Rôzne spôsoby prípravy kávy si totiž vyžadujú odlišnú hrúbku mletia. Napríklad pre prípravu espressa je potrebné veľmi jemné mletie, zatiaľ čo filtrovaná káva vyžaduje stredne hrubé mletie.
Prečo je dôležité čistiť mlynček na kávu?
Prvým dôvodom je jednoducho výkon mlynčeka - môžu sa v ňom pri mletí zaseknúť drobné kávové čiastočky, ktoré rýchlejšie opotrebujú čepeľ. Ak sa postupne budú tieto zvyšky hromadiť, môže to ovplyvniť aj chuť vašej kávy.
Vedeli ste, že kávové zrná môžu pri mletí uvoľniť olej? Je to úplne prirodzené, pretože niektoré zrná sú olejnatejšie. Mlynček je potrebné vyčistiť, inak olej zatuchne a bude zapáchať.
Ako vyčistiť mlynček na kávu?
Poznáme niekoľko druhov mlynčekov. V dnešnom článku si povieme o tom, ako v piatich krokoch vyčistiť ručný mlynček.
- Vyčistite viditeľné stopy kávy - jemne vytraste kúsky zŕn, ktoré sú viditeľné voľným okom.
- Časti, ktoré sa dajú z mlynčeka odpojiť umyte horúcou vodou.
- Opatrne rozložte aj vnútornú časť mlynčeka, na ktorej je pripevnená čepeľ. Opláchnite pod tečúcou vodou a dbajte aj na poctivé čistenie čepele. V niektorých záhyboch môže ostať kávový prach, ten utrite vatovou tyčinkou.
- Ak má váš mlynček kamenný mlecí systém, je vhodné použiť na čistenie špeciálne prípravky, ktoré si dokážu poradiť aj s nánosmi v zárezoch. Ide napríklad o špeciálne tablety, ktoré sa v mlynčeku pomelú namiesto kávy.
- Všetky časti nechajte vysušiť, obzvlášť v prípade oceľových mlecích kameňov, a potom mlynček opäť poskladajte.
Tip: Na čistenie mlecích kameňov môžete použiť aj surovú ryžu. Nasypte ju do mlynčeka a pomeľte, kým z nej nie je jemný prach. Ryža tak absorbuje spomínané oleje, ktoré kávové zrná vylučujú.
Zdroj foto: New Africa / Adobestock.com
-
Návštevy: 655