Zinok je minerál, ktorý je nevyhnutný pre dobré zdravie. V našom tele je zinok je potrebný pre správne fungovanie viac ako 300 enzýmov a podieľa sa na mnohých dôležitých procesoch v našom tele (1). Zinok metabolizuje živiny, pomáha udržiavať imunitný systém a opravuje telesné tkanivá. Je taktiež potrebný pre správny vývin plodu v tele matky aj počas rastu a dospievania. Zaujímavosťou je, že zinok je potrebný aj pre správnu činnosť zmyslov ako je chuť a čuch.
Nedostatok zinku
Nedostatok zinku hrozí pri nevyváženej strave a najmä pri niektorých ochoreniach, ktoré vstrebávanie zinku negatívne ovplyvňujú, sú to najmä chronické zápalové ochorenia čriev, diabetes alebo atopický ekzém. Nedostatkom zinku sú ohrození tiež alkoholici. Prejavy nedostatku zinku sú popraskané ústne kútiky, únava, zle hojace sa rany, slabšie vnímanie chute a pachov a horšie videnie v šere. Pri nedostatku zinku sa spomaľuje rast detí. Ak sa často cítite unavení, je možné, že máte nedostatočný príjem zinku.
Na druhej strane sa dá zinkom aj predávkovať, čo sa prejavuje kovovou chuťou na jazyku, bolesťou hlavy, hnačkou, nevoľnosťou alebo zvracaním.
Denná odporúčaná dávka zinku pre zdravého dospelého človeka je 11 mg pre mužov a 8 mg pre ženy. Tehotné a dojčiace ženy potrebujú zinku o niečo viac cca rovnako ako muži, teda 11-12 mg denne. Pre deti do 4 rokov je odporúčaná dávka 7 mg zinku a pre staršie deti do 10 mg denne. Nedostatok zinku hrozí práve tehotným a dojčiacim ženám, ale aj starším ľuďom a deťom.
Zinok sa v tele neukladá a je potrebné ho pravidelne dopĺňať či už v potrave alebo v doplnkoch výživy. V tabuľke pod textom nájdete odpoveď na častú otázku, ktoré potraviny obsahujú zinok. Potraviny sú zoradené podľa podielu zinku v 100 gramoch. Všeobecne sa dá povedať, že zinok sa vyskytuje v potravinách bohatých na bielkoviny, najmä v hovädzom, bravčovom a hydinovom mäse, vajciach a morských plodoch. Úplne najväčší podiel zinku je v ustriciach, ktoré sa však v našich končinách vyskytujú na tanieri veľmi výnimočne. Potešujúci je zvýšený obsah zinku v čokoláde a v jednom pohári kakaa prijmete približne polovicu odporúčanej dennej dávky zinku. Druhú polovicu odporúčanej dennej dávky zinku si zabezpečíte napríklad zjedením 100 gramového steaku. Medzi potraviny obsahujúce zinok patria tiež obilniny, fazuľa, syry a orechy, ktoré však poskytujú zinok vo forme horšie prijateľnej pre ľudský organizmus.
V tabuľke nájdete zoznam vybraných potravín, ktoré majú vysoký obsah zinku.
Potravina (100 gramov) |
Obsah miligramov zinka |
ustrice |
80 |
melónové semienka |
10 |
horká čokoláda |
9.5 |
jahňacina |
8.7 |
tekvicové semienka |
7.8 |
sezamové semienka |
7.7 |
hríby |
7.5 |
homár |
7 |
kešu |
5.4 |
ľanové semienka |
5 |
vaječné žĺtka |
5 |
hovädzia pečeň |
4.3 |
hovädzie pečené, dusené |
4.2 |
cícer |
3.4 |
arašidy |
3.3 |
morčacie mäso |
3 |
fazuľa |
2.8 |
hnedá ryža |
2 |
krevety |
1.35 |
hrach |
1.22 |
cesnak |
1.2 |
losos |
0.65 |
špenát |
0.53 |
-
Návštevy: 3891