Naša slovenská bryndza je súčasťou slovenského národného jedla, avšak len málo Slovákov bryndzové halušky naozaj obľubuje. Samotná bryndza väčšine Slovákov príliš nevonia. Dôvodom môže byť jej typická vôňa a chuť. Ak nejete bryndzu robíte veľkú chybu, pretože v bryndze sa ukrýva vitamín C, vápnik, železo, fosfor a najmä veľké množstvo prospečných probiotických baktérií a iných zdraviu prospešných látok. Tradičná bryndza sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho syra, z ktorého sa odstráni srvátka a pridá sa soľ. Na Slovensku sa bryndza vyrába približne od 15. storočia a v 18. storočí vznikli v niektorých mestách manufaktúry na výrobu bryndze. Bryndzu však nepoznáme len na Slovensku, ale vyrábajú ju aj v Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a na Ukrajine.
Postup výroby bryndze je trochu alchýmia a každá výrobná dávka sa môže chuťovo jemne líšiť. Na pultoch predajní dokonca nájdete bryndzu vyrobenú z časti z ovčieho a z časti z kravského mlieka. To už ale nie je tradičná bryndza a výrobcovi ide len o zníženie výrobných nákladov a zvýšenie zisku. V potravinovom kódexe SR je zadefinované, že bryndza musí obsahovať minimálne polovicu ovčieho syra v sušine. Výrobcovia tiež zvyknú bryndzu pasterizovať, čím stráca prospešné mliečne kultúry. V obchodoch kúpite bryndzu, ktorá je jemná ako maslo, správna bryndza by však mala obsahovať drobné hrudky ovčieho syra. Aj keď bryndza obsahuje takmer 50% tuku v sušine, netreba sa báť priberania, pretože probiotické baktérie z bryndze premenia väčšinu tuku na vhodnejšie formy.
Bryndza sa delí na letnú a zimnú. Najkvalitnejšia bryndza je májová, kedy sa ovce pasú na práve rozkvitnutých lúkach a pastvinách, kedy je v tráve najviac živín. Májová bryndza obsahuje najviac vitamínov a probiotických baktérií. Treba myslieť na to, že bryndza zreje 10 – 14 dní, a preto májovú bryndzu je vhodné kupovať najskôr v druhej polovici mája a začiatkom júna. Mnohí si májovú bryndzu zvyknú nakúpiť do zásoby, zamraziť a jedia ju po celý rok. Bryndza sa môže skladovať v chladničke, obsahuje totiž len minimum srvátky a po rozmrazení je jej chuť rovnaká ako chuť čerstvej bryndze.
Bryndza pomáha liečiť viaceré choroby, napríklad atopický ekzém, astmu, rôzne alergie, cukrovku, osteoporózu a vynikajúca je na prevenciu rakoviny hrubého čreva a srdcovo-cievnych chorôb. Bryndza síce obsahuje až štyridsaťosem percent tuku v sušine, ale probiotické baktérie ho z veľkej časti premenia na vhodnejšie formy.
Liečivé účinky nepasterizovanej bryndze:
- podpora trávenia, pomoc pri zažívacích problémoch
- prevencia rakoviny hrubého čreva
- zlepšenie imunity
- prevencia cukrovky, zníženie cukru v krvi
- zníženie cholesterolu
- prevencia obezity
- obsahuje vitamín C, vápnik, fosfor i železo
Z bryndze sa okrem byndzových halušiek robia rôzne iné dobroty ako bryndzová polievka známa ako demikát alebo bryndzová nátierka vhodná na chlieb či iné pečivo. Aj napriek množstvu kalórií v bryndzi sa netreba báť priberania, pretože množstvo probiotických baktérií sa postará o dobré trávenie. Ak chcete vedieť, aké nutričné hodnoty obsahuje bryndza, prinášame vám tabuľku.
Nutričné hodnoty bryndze
Kalórie | 317,34 kcal |
Energia | 1 327,80 kJ |
Bielkoviny | 20,50 g |
Sacharidy | 1,7 g |
Tuky | 25,37 g |
Soľ | 2,22 g |
Voda | 49,55 g |
Vápnik | 640 mg |
-
Návštevy: 6243