Tags: trávenie  

Naša slovenská bryndza je súčasťou slovenského národného jedla, avšak len málo Slovákov bryndzové halušky naozaj obľubuje. Samotná bryndza väčšine Slovákov príliš nevonia. Dôvodom môže byť jej typická vôňa a chuť. Ak nejete bryndzu robíte veľkú chybu, pretože v bryndze sa ukrýva vitamín C, vápnik, železo, fosfor a najmä veľké množstvo prospečných probiotických baktérií a iných zdraviu prospešných látok. Tradičná bryndza sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho syra, z ktorého sa odstráni srvátka a pridá sa soľ. Na Slovensku sa bryndza vyrába približne od 15. storočia a v 18. storočí vznikli v niektorých mestách manufaktúry na výrobu bryndze. Bryndzu však nepoznáme len na Slovensku, ale vyrábajú ju aj v Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a na Ukrajine.

Postup výroby bryndze je trochu alchýmia a každá výrobná dávka sa môže chuťovo jemne líšiť. Na pultoch predajní dokonca nájdete bryndzu vyrobenú z časti z ovčieho a z časti z kravského mlieka. To už ale nie je tradičná bryndza a výrobcovi ide len o zníženie výrobných nákladov a zvýšenie zisku. V potravinovom kódexe SR je zadefinované, že bryndza musí obsahovať minimálne polovicu ovčieho syra v sušine. Výrobcovia tiež zvyknú bryndzu pasterizovať, čím stráca prospešné mliečne kultúry. V obchodoch kúpite bryndzu, ktorá je jemná ako maslo, správna bryndza by však mala obsahovať drobné hrudky ovčieho syra. Aj keď bryndza obsahuje takmer 50% tuku v sušine, netreba sa báť priberania, pretože probiotické baktérie z bryndze premenia väčšinu tuku na vhodnejšie formy.

Bryndza sa delí na letnú a zimnú. Najkvalitnejšia bryndza je májová, kedy sa ovce pasú na práve rozkvitnutých lúkach a pastvinách, kedy je v tráve najviac živín. Májová bryndza obsahuje najviac vitamínov a probiotických baktérií. Treba myslieť na to, že bryndza zreje 10 – 14 dní, a preto májovú bryndzu je vhodné kupovať najskôr v druhej polovici mája a začiatkom júna. Mnohí si májovú bryndzu zvyknú nakúpiť do zásoby, zamraziť a jedia ju po celý rok. Bryndza sa môže skladovať v chladničke, obsahuje totiž len minimum srvátky a po rozmrazení je jej chuť rovnaká ako chuť čerstvej bryndze.

Bryndza pomáha liečiť viaceré choroby, napríklad atopický ekzém, astmu, rôzne alergie, cukrovku, osteoporózu a vynikajúca je na prevenciu rakoviny hrubého čreva a srdcovo-cievnych chorôb. Bryndza síce obsahuje až štyridsaťosem percent tuku v sušine, ale probiotické baktérie ho z veľkej časti premenia na vhodnejšie formy.

Liečivé účinky nepasterizovanej bryndze:

  • podpora trávenia, pomoc pri zažívacích problémoch
  • prevencia rakoviny hrubého čreva
  • zlepšenie imunity
  • prevencia cukrovky, zníženie cukru v krvi
  • zníženie cholesterolu
  • prevencia obezity
  • obsahuje vitamín C, vápnik, fosfor i železo

Z bryndze sa okrem byndzových halušiek robia rôzne iné dobroty ako bryndzová polievka známa ako demikát alebo bryndzová nátierka vhodná na chlieb či iné pečivo. Aj napriek množstvu kalórií v bryndzi sa netreba báť priberania, pretože množstvo probiotických baktérií sa postará o dobré trávenie. Ak chcete vedieť, aké nutričné hodnoty obsahuje bryndza, prinášame vám tabuľku.

Nutričné hodnoty bryndze

 Kalórie  317,34 kcal
 Energia  1 327,80 kJ
 Bielkoviny  20,50 g
 Sacharidy  1,7 g
 Tuky  25,37 g
 Soľ  2,22 g
 Voda  49,55 g
 Vápnik  640 mg

Najnovšie články

Výber kobercov podľa ...

Výber kobercov podľa miestností, kam sú určené, ...

Vyber kompresora do ...

Kompresor je všestranným náradím. Použiť ho ...

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...