Strava
Avokádo je plod hruškovitého tvaru v zelenej šupe s veľkou tvrdou kôstkou vo vnútri. Plody avokáda rastú na strome známom ako hruškovec americký (Persea americana), ktorý si viete vypestovať z kôstky avokáda aj doma. Pre mnohých ľudí je ťažké zaradiť avokádo do určitej skupiny potravín, ale avokádo patrí medzi ovocie. Názov avokáda pochádza z aztéckeho slova ‘ahuacatl‘, čo znamená ‘ovocie plodnosti‘. Aztékovia ho považovali za symbol lásky a plodnosti. Zvláštnosťou je, že avokádo nedozrieva na strome, ale až po odtrhnutí. V niektorých častiach Indie ho zvyknú nazývať ako maslové ovocie.
Zrelé avokádo má jemnú, krémovú konzistenciu a môže byť natierané na pečivo ako nátierka. Avokádo obsahuje zdraviu prospešné látky ako vláknina, omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny alebo vitamíny. Spolu sa v avokáde nachádza približne dvadsať základných živín. Vďaka obsahu zdravých tukov vás avokádo rýchlo zasýti a je preto vhodné aj pri chudnutí
Čo obsahuje avokádo:
- vláknina
- sodík
- mononenasýtené a polonenasýtené tuky
- vitamíny A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B
- omega-3 mastné kyseliny – priaznivé pre srdce, oči a mozog
- železo – v stráviteľnejšej forme ako z iných zdrojov
- bielkoviny
Výhody avokáda:
- prevencia vzniku Alzheimrovej choroby
- prevencia vzniku rakoviny
- prevencia vzniku srdcových chorôb
- prevencia vzniku cukrovky
- pôsobí proti zápachu z úst
- podporuje imunitu
- obsahuje vyše 20 minerálov a vitamínov
- vysoký obsah bielkovín je vynikajúci pre svaly
- obsahuje málo sodíka
Nevýhody avokáda:
- neodporúča jesť tehotným a dojčiacim matkám
- u niektorých ľudí môže spúšťať migrénu
- vysoký obsah tuku (priemerné avokádo obsahuje až 300 kalórií)
- nadmerná konzumácia avokáda príliš zaťažuje pečeň
Avokádo - bohaté na bielkoviny
Aj keď sme pri ovocí zvyknutí skôr na zvýšený obsah fruktózy a minimum bielkovín, avokádo je iné. Avokádo je ovocie s najväčším obsahom bielkovín vôbec. Nachádza sa v ňom až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo. Vďaka tomu je avokádo vhodné pre športovcov na podporu rastu a udržanie svalovej hmoty.
Nutričná hodnota avokáda (100g)
V 100 gramoch avokáda sa nachádza cca 200 kalórii, 3 g bielkovín, 7 g sacharidov a 12 g tuku. Avokádo obsahuje aj niekoľko gramov vlákniny.
Minerály v avokáde (100 g)
Železo |
0,65 mg |
Zinok |
0,60 mg |
Vápnik |
16,5 mg |
Meď |
0,40 mg |
Horčík |
32 mg |
Omega 3 kys. |
129 mg |
Fosfor |
50 mg |
Omega 6 kys. |
1 690 mg |
Draslík |
497 mg |
Sodík |
8,60 mg |
Selén |
0,5 ug |
Mangán |
0,27 mg |
Vitamíny v avokáde (100 g)
Vitamín A |
152 IU |
Vitamín E |
2,8 mg |
Vitamín B1 |
0,23 mg |
Vitamín K |
27 ug |
Vitamín B2 |
0,29 mg |
Betakarotén |
62,6 ug |
Vitamín B3 |
2,4 mg |
Luteín |
277 ug |
Vitamín B6 |
0,6 mg |
Kyselina pantoténová |
1,9 mg |
Vitamín C |
17 mg |
Kyselina listová |
84,5 ug |
Zaujímavosť! Zrelé avokádo je rovnako veľké ako 16-týždňové dieťa v maternici.
Skladovanie avokáda
Zrelé plody avokáda by mali byť pevné a trošku mäkké. Po zatlačení na šupu by sa malo trochu poddať. Pozor na pleseň na avokáde (najčastejšie sa môže nachádzať pri stonke). V obchode môžete siahnuť po tvrdšom plode, ktorý vám doma pri izbovej teplote za pár dní dozreje a zmäkne. Zrelé avokádo má tmavozelenú až hnedú farbu v závislosti od odrody a skladovania. Zrelé avokádo je potrebné skladovať v chladničke a otvorený plod skladujeme v sáčku či v uzavretej plastovej nádobke bez prístupu vzduchu. Kúsky avokáda na vzduchu hnednú, čo spomalíme pokvapkaním citrónovou alebo limetkovou šťavou.
Pestovanie avokáda
Kôstku alebo jadro z avokáda hneď po vybratí z plodu ponorte oblejšou časťou do vody tak, aby špicatejšia časť zostala suchá. Vodu po pár dňoch vymieňajte a po 4 - 8 týždňoch začne kôstka klíčiť. Kôstku tiež môžete zasadiť do substrátu (alebo môže byť aj pôda zo záhrady zmiešaná s rašelinou a pieskom), ktorý by mal byť priepustný a mali by ste ho udržiavať teplý a vlhký (v zime sa dá umiestniť nad radiátor). Aj pri zasadení do substrátu platí, že špicatejšia časť by mala trčať von. Avokádo najrýchlejšie klíči pri teplote okolo 25 °C. Odporúčame zasadiť avokádo do väčšieho kvetináča, pretože presádzanie neznáša veľmi dobre. Avokádo je tiež citlivé na zálievku, preto to s vodou radšej nepreháňajte. Pôda má byť vlhká ale nie mokrá a pri príliš vlhkej pôde začnú lístky žltnúť, hnednúť a odpadávať.
Spočiatku bude rastlinka rásť pomerne rýchlo, ale neskôr sa jej rast takmer zastaví. Keď má avokádo výšku približne 25 cm, môžete vrchnú časť zrezať a po niekoľkých týždňoch by mali vyrašiť nové vetvičky.
-
Návštevy: 1679