Avokádo je plod hruškovitého tvaru v zelenej šupe s veľkou tvrdou kôstkou vo vnútri. Plody avokáda rastú na strome známom ako hruškovec americký (Persea americana), ktorý si viete vypestovať z kôstky avokáda aj doma. Pre mnohých ľudí je ťažké zaradiť avokádo do určitej skupiny potravín, ale avokádo patrí medzi ovocie. Názov avokáda pochádza z aztéckeho slova ‘ahuacatl‘, čo znamená ‘ovocie plodnosti‘. Aztékovia ho považovali za symbol lásky a plodnosti. Zvláštnosťou je, že avokádo nedozrieva na strome, ale až po odtrhnutí. V niektorých častiach Indie ho zvyknú nazývať ako maslové ovocie.

Zrelé avokádo má jemnú, krémovú konzistenciu a môže byť natierané na pečivo ako nátierka. Avokádo obsahuje zdraviu prospešné látky ako vláknina, omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny alebo vitamíny. Spolu sa v avokáde nachádza približne dvadsať základných živín. Vďaka obsahu zdravých tukov vás avokádo rýchlo zasýti a je preto vhodné aj pri chudnutí

Čo obsahuje avokádo:

- vláknina

- sodík

- mononenasýtené a polonenasýtené tuky

- vitamíny A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B

- omega-3 mastné kyseliny – priaznivé pre srdce, oči a mozog

- železo – v stráviteľnejšej forme ako z iných zdrojov

- bielkoviny

 

Výhody avokáda:

- prevencia vzniku Alzheimrovej choroby

- prevencia vzniku rakoviny

- prevencia vzniku srdcových chorôb

- prevencia vzniku cukrovky

- pôsobí proti zápachu z úst

- podporuje imunitu

- obsahuje vyše 20 minerálov a vitamínov

- vysoký obsah bielkovín je vynikajúci pre svaly

- obsahuje málo sodíka 

 

Nevýhody avokáda:

- neodporúča jesť tehotným a dojčiacim matkám

- u niektorých ľudí môže spúšťať migrénu

- vysoký obsah tuku (priemerné avokádo obsahuje až 300 kalórií)

- nadmerná konzumácia avokáda príliš zaťažuje pečeň 

 

Avokádo - bohaté na bielkoviny

Aj keď sme pri ovocí zvyknutí skôr na zvýšený obsah fruktózy a minimum bielkovín, avokádo je iné. Avokádo je ovocie s najväčším obsahom bielkovín vôbec. Nachádza sa v ňom až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo. Vďaka tomu je avokádo vhodné pre športovcov na podporu rastu a udržanie svalovej hmoty.

 

Nutričná hodnota avokáda (100g)

V 100 gramoch avokáda sa nachádza cca 200 kalórii, 3 g bielkovín, 7 g sacharidov a 12 g tuku. Avokádo obsahuje aj niekoľko gramov vlákniny.

 

Minerály v avokáde (100 g)

Železo

0,65 mg

Zinok

0,60 mg

Vápnik

16,5 mg

Meď

0,40 mg

Horčík

32 mg

Omega 3 kys.

129 mg

Fosfor

50 mg

Omega 6 kys.

1 690 mg

Draslík

497 mg

Sodík

8,60 mg

Selén

0,5 ug

Mangán

0,27 mg

 

Vitamíny v avokáde (100 g)

Vitamín A

152 IU

Vitamín E

2,8 mg

Vitamín B1

0,23 mg

Vitamín K

27 ug

Vitamín B2

0,29 mg

Betakarotén

62,6 ug

Vitamín B3

2,4 mg

Luteín

277 ug

Vitamín B6

0,6 mg

Kyselina pantoténová

1,9 mg

Vitamín C

17 mg

Kyselina listová

84,5 ug

 

Zaujímavosť! Zrelé avokádo je rovnako veľké ako 16-týždňové dieťa v maternici. 

Skladovanie avokáda

Zrelé plody avokáda by mali byť pevné a trošku mäkké. Po zatlačení na šupu by sa malo trochu poddať. Pozor na pleseň na avokáde (najčastejšie sa môže nachádzať pri stonke). V obchode môžete siahnuť po tvrdšom plode, ktorý vám doma pri izbovej teplote za pár dní dozreje a zmäkne. Zrelé avokádo má tmavozelenú až hnedú farbu v závislosti od odrody a skladovania. Zrelé avokádo je potrebné skladovať v chladničke a otvorený plod skladujeme v sáčku či v uzavretej plastovej nádobke bez prístupu vzduchu. Kúsky avokáda na vzduchu hnednú, čo spomalíme pokvapkaním citrónovou alebo limetkovou šťavou.

Pestovanie avokáda

Kôstku alebo jadro z avokáda hneď po vybratí z plodu ponorte oblejšou časťou do vody tak, aby špicatejšia časť zostala suchá. Vodu po pár dňoch vymieňajte a po 4 - 8 týždňoch začne kôstka klíčiť. Kôstku tiež môžete zasadiť do substrátu (alebo môže byť aj pôda zo záhrady zmiešaná s rašelinou a pieskom), ktorý by mal byť priepustný a mali by ste ho udržiavať teplý a vlhký (v zime sa dá umiestniť nad radiátor). Aj pri zasadení do substrátu platí, že špicatejšia časť by mala trčať von. Avokádo najrýchlejšie klíči pri teplote okolo 25 °C. Odporúčame zasadiť avokádo do väčšieho kvetináča, pretože presádzanie neznáša veľmi dobre. Avokádo je tiež citlivé na zálievku, preto to s vodou radšej nepreháňajte. Pôda má byť vlhká ale nie mokrá a pri príliš vlhkej pôde začnú lístky žltnúť, hnednúť a odpadávať.

Spočiatku bude rastlinka rásť pomerne rýchlo, ale neskôr sa jej rast takmer zastaví. Keď má avokádo výšku približne 25 cm, môžete vrchnú časť zrezať a po niekoľkých týždňoch by mali vyrašiť nové vetvičky.

Najnovšie články

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Ako pripraviť ...

Kvalitné príslušenstvo k motorke je veľkou ...

Finálna jesenná ...

Keď sledujeme prírodu a jej zmeny, v podstate ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...