Strava
Mangán je minerál, ktorý je pre naše telo veľmi dôležitý. Je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, pre zdravú nervovú sústavu a tiež dobrý imunitný systém. Ďalej je nutný na produkciu energie, rast kostí, chráni pred vysokou hladinou cholesterolu a vysokým krvným tlakom, a je tiež dobrý na rast chrupaviek a na ochranu pred ateriosklerózou, osteoporózou, artrózou a svalovými kŕčmi. U dojčiacich mamičiek podporuje tvorbu materského mlieka. Mangán je tiež podporný pri využívaní mnohých minerálov a vitamínov v tele (napríklad vápnik, fosfor, železo, vitamín E).
V tele máme 10-40 mg mangánu, ktorý sa nachádza prevažne v kostiach, ale nachádza sa aj v pečeni, svaloch a obličkách. Naše telo vstrebáva len približne 4% z prijatého mangánu a nevie ho dlhodobo skladovať. Denne by sme mali prijať približne 4 mg mangánu. Mangán sa nachádza najmä v morských plodoch, orechoch, zemiakoch a podobne. V článku nižšie si preberieme potraviny s najväčším obsahom mangánu.
Koľko mangánu by sme mali denne prijať
Denná dávka mangánu sa líši podľa toho, či sa jedná o deti, dospelých, mužov či ženy a tiež či ide o športovcov.
- Pre dojčatá sa odporúča denná dávka 0,3-0,6 mg mangánu
- Dospelý by mali prijať 2 až 5 mg.
- Dojčiace ženy by mali prijať až 9 mg mangánu denne.
Nadmerný príjem mangánu je vzácny, ale môže k nemu dôjsť, napríklad u ľudí, ktorí dlhodobo vdychujú mangán napríklad v baniach. Pri dlhodobom nadmernom príjme mangánu, môže prísť k rozvinutiu Parkinsonovej choroby. Nedostatok mangánu môže spôsobovať aterosklerózu, podráždenosť, stres, svalové kŕče, poruchy zraku, sluchu, problémy so srdcom, zvýšený krvný tlak, nadmerné potenie, zrýchlený tep či lámavosť zubov.
V akých potravinách je najväčší obsah mangánu
Potravina |
Obsah |
Mušle |
6,8 mg |
Lieskové oriešky |
5,6 mg |
Slnečnicové semienka |
4,5 mg |
Celozrnný chlieb |
2 mg |
Fazuľa |
1 mg |
Tofu |
1,2 mg |
Ryby |
1,1 mg |
Hnedá ryža |
1,1 mg |
Špenát |
0,9 mg |
Čierny čaj |
0,2 mg |
-
Návštevy: 1276