Tags: zdravie  

Esenciálne aminokyseliny sú tie, ktoré si naše telo nevie vyrobiť a musia byť do organizmu dodávané potravou. Keďže sú esenciálne aminokyseliny menej dôležité pre náš organizmus, vývojom sme stratili schopnosť ich výroby. O produkciu esenciálnych aminokyselín sa starajú rastliny a baktérie. 

Zoznam esenciálnych aminokyselín:

  • histidín
  • izoleucín
  • leucín
  • valín
  • lyzín
  • metionín
  • fenylalanín
  • treonín
  • tryptofán

Ako vidíte v zozname, esenciálne aminokyseliny majú rôzne komplikované názvy. Poďme sa teda pozrieť, aký vplyv na naše zdravie majú jednotlivé esenciálne aminokyseliny:

Histidín

Histidín je poloesenciálna aminokyselina, ktorú si telo dokáže v malom avšak nedostatočnom množstve vytvoriť. Je nevyhnutný na udržiavanie svalovej hmoty. Histidín je východzou aminokyselinou pre vznik histamínu a tiež hemoglobínu. Vďaka histidínu vzniká obal nervových buniek, ktorý ich chráni pred poškodením. Najmä vďaka tomu sa histidín podáva pacientom s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Má tiež detoxikačné účinky, viaže na seba ťažké kovy a chráni telo pred rádioaktívnym žiarením. Nedostatok histidínu sa prejavuje najmä rastovými problémami u detí a u dospelých napríklad reumatickou artritídou. Histidín sa nachádza v hovädzom a kuracom mäse, v sóji, hrachu, vlašských orechoch, celozrnných potravinách, v hrášku a tiež v mladom jačmeni.

Izoleucín, leucín, valín

Tieto tri aminokyseliny patria neodmysliteľne spolu a športovci (najmä fitness a kulturistov) ich dobre poznajú ako BCAA (Branch Chain Amino Acids). Na trhu je množstvo suplementov s BCAA a sú to jedny z najpredávanejších doplnkov výživy. Je to najmä preto, lebo leucín, izoleucín a valín predstavujú okamžitý zdroj energie a sú využiteľné priamo z krvného obehu, odkiaľ prechádzajú do svalových buniek. Tým sú svalové bunky po ťažkom tréningu chránené a zväčšuje sa ich objem. BCAA pomáha obnovovať svalové vlákna po namáhavej fyzickej aktivite a tiež reguluje hladinu cukru v krvi. Nedostatok týchto aminokyselín sa môže prejaviť napríklad bolesťami hlavy.

Lyzín

Dospelý človek potrebuje asi 14 mg na kilogram telesnej váhy denne (t. j. asi 1 – 1,5 g denne). Deti potrebujú asi 44 mg na kilogram telesnej váhy denne. Zvýšené množstvo lyzínu sa nachádza v rybách, parmezáne, bravčovom a hovädzom mäse, sójových bôboch, pšeničných otrubách, šošovici, fazuli a arašidoch. Dospelý človek denne potrebuje asi 14 mg na kilogram telesnej váhy (cca 1 – 1,5 g denne). Deti potrebujú lyzínu o dosť viac a to vyše 40 mg na kilogram telesnej váhy denne. Lyzín je dôležitý pre vstrebávanie vápnika, budovanie svalov, zotavovanie sa po operáciách, pri zraneniach a pri produkcii telesných hormónov, enzýmov a protilátok. Priaznivo pôsobí proti vypadávaniu vlasov.

Metionín

Metionín má viacero pozitívnych efektov na naše zdravie. Je zdrojom síry a zabraňuje problémom s pokožkou, podporuje rast vlasov a vďaka tomu, že zvyšuje produkciu lecitínu v pečeni, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Metionín taktiež dokáže znižovať obsah tuku v obličkách a v pečeni a znižuje množstvo amoniaku v moči. Ako dobrý zdroj metionínu poslúžia slnečnicové jadrá.

Fenylalanín

Aminokyselina fenylalanín zlepšuje pamäť, pomáha telu lepšie zvládať stres a má priaznivý vplyv na duševnú a sexuálnu výkonnosť. Uvoľňuje hormóny tlmiace chuť do jedla a je preto vhodný na chudnutie. Pôsobí aj ako prirodzené analgetikum, teda proti bolesti. Fenylalanín sa používa ako doplnok stravy pri depresiách a bipolárnych psychických poruchách, zápaloch, Parkinsonovej chorobe a reumatoidnej artritíde. Denná dávka fenylalanínu je v rozmedzí 500 – 1 500 mg1. Nedostatok fenylalanínu sa u človeka môže prejaviť zmätenosťou, emočnou agitáciou, depresiami, zlými pamäťovými funkciami, zmenami v správaní, zníženým záujmom o sex, či sivým zákalom.Fenylalanín sa zo stravy najviac nachádza v čokoláde a tiež v syroch, mlieku, semenách, orechoch, mäse, rybách a vajciach. Mnoho fenylalanínu je v kvasniciach, izolovanom sójovom proteíne, syre tofu a parmezáne. Fenylalanín je tiež súčasťou umelého sladidla známeho ako Aspartam), ktorý sa používa ako sladidlo do nápojov.

Treonín

Treonín pomáha udržať rovnováhu bielkovín v organizme a je nápomocný pri raste svalovej hmoty, tvorbe kolagénu a viaže na seba tuky a rozpúšťa ich, čím ochraňuje pečeň. 

Tryptofán

Je známy ako prekurzor serotonínu a melatonínu. V jedle sa nachádza v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch. Tryptofán zlepšuje náladu a kvalitu spánku. Tryptofán sa vyskytuje zo všetkých aminokyselín v tele najmenej, ale je dôležitý pre správnu funkciu nervového systému. Tryptofán je dôležitý dodávať najmä u fyzicky aktívnych ľudí. Podľa mnohých štúdií kvalitný spánok spomaľuje starnutie, a preto je prijímanie tryptofánu vhodné v strave alebo pomocou doplnkov výživy s obsahom tryptofánu.

Kapsuly tryptofán za 9,90 €

Ľudia trpiaci na časté bolesti hlavy známe ako migréna by najradšej mali vždy po ruke tabletku, ktorá by migénu zmiernila alebo odstránila. Vyzerá to tak, že na obzore je niečo podobné a to tablety Migraine stop od českej firmy mcePharma, ktorá vyvíja inovatívne doplnky stravy s účinnosťou overenou vedeckými štúdiami. Migraine stop je unikátny produkt s obsahom bylín a vitamínov pre psychické uvolnenie a normálnu funkciu nervovej sústavy. Doplnok stravy Migraine stop je má vedecky preukázateľnú bunkovú absorpciu účinných rastlinných extraktov, ktorá je až 300x vyššia ako u bežne dostupných produktov. Na dôveryhodnosti tohto výrobku pridáva fakt, že bol vyvinutý v spolupráci Biotechnologického a biomedicínskeho centra Akadémie vied Biocev s 1. lekárskou fakultou Univerzity Karlovej.

Čítať ďalej...
Tags: bolesť  

Železo je minerál, ktorého hlavným cieľom je prenášať kyslík do celého tela, vytvárať červené krvinky a tiež slúži niekoľkým dôležitým telesným funkciám. Každá bunka v našom tele potrebuje pre správne fungovanie železo. Naše telo si železo nevie vytvoriť a treba ho dodávať v strave alebo doplnkoch výživy. Práve nedostatok železa je problémom u mnohých ľudí a jeho nedostatok má rôzne prejavy. Odporúčaný denný príjem železa je 18 mg. Telo dospelého človeka obsahuje približne 3 gramy železa, z ktorého približne 3/4 sú viazané v hemoglobíne.

Čítať ďalej...

Zinok je minerál, ktorý je nevyhnutný pre dobré zdravie. V našom tele je zinok je potrebný pre správne fungovanie viac ako 300 enzýmov a podieľa sa na mnohých dôležitých procesoch v našom tele (1). Zinok metabolizuje živiny, pomáha udržiavať imunitný systém a opravuje telesné tkanivá. Je taktiež potrebný pre správny vývin plodu v tele matky aj počas rastu a dospievania. Zaujímavosťou je, že zinok je potrebný aj pre správnu činnosť zmyslov ako je chuť a čuch.

Nedostatok zinku

Nedostatok zinku hrozí pri nevyváženej strave a najmä pri niektorých ochoreniach, ktoré vstrebávanie zinku negatívne ovplyvňujú, sú to najmä chronické zápalové ochorenia čriev, diabetes alebo atopický ekzém. Nedostatkom zinku sú ohrození tiež alkoholici. Prejavy nedostatku zinku sú popraskané ústne kútiky, únava, zle hojace sa rany, slabšie vnímanie chute a pachov a horšie videnie v šere. Pri nedostatku zinku sa spomaľuje rast detí. Ak sa často cítite unavení, je možné, že máte nedostatočný príjem zinku.

Na druhej strane sa dá zinkom aj predávkovať, čo sa prejavuje kovovou chuťou na jazyku, bolesťou hlavy, hnačkou, nevoľnosťou alebo zvracaním.

Denná odporúčaná dávka zinku pre zdravého dospelého človeka je 11 mg pre mužov a 8 mg pre ženy. Tehotné a dojčiace ženy potrebujú zinku o niečo viac cca rovnako ako muži, teda 11-12 mg denne. Pre deti do 4 rokov je odporúčaná dávka 7 mg zinku a pre staršie deti do 10 mg denne. Nedostatok zinku hrozí práve tehotným a dojčiacim ženám, ale aj starším ľuďom a deťom.

Zinok sa v tele neukladá a je potrebné ho pravidelne dopĺňať či už v potrave alebo v doplnkoch výživy. V tabuľke pod textom nájdete odpoveď na častú otázku, ktoré potraviny obsahujú zinok. Potraviny sú zoradené podľa podielu zinku v 100 gramoch. Všeobecne sa dá povedať, že zinok sa vyskytuje v potravinách bohatých na bielkoviny, najmä v hovädzom, bravčovom a hydinovom mäse, vajciach a morských plodoch. Úplne najväčší podiel zinku je v ustriciach, ktoré sa však v našich končinách vyskytujú na tanieri veľmi výnimočne. Potešujúci je zvýšený obsah zinku v čokoláde a v jednom pohári kakaa prijmete približne polovicu odporúčanej dennej dávky zinku. Druhú polovicu odporúčanej dennej dávky zinku si zabezpečíte napríklad zjedením 100 gramového steaku. Medzi potraviny obsahujúce zinok patria tiež obilniny, fazuľa, syry a orechy, ktoré však poskytujú zinok vo forme horšie prijateľnej pre ľudský organizmus.

V tabuľke nájdete zoznam vybraných potravín, ktoré majú vysoký obsah zinku.

Potravina (100 gramov)

Obsah miligramov zinka

ustrice

80

melónové semienka

10

horká čokoláda

9.5

jahňacina

8.7

tekvicové semienka

7.8

sezamové semienka

7.7

hríby

7.5

homár

7

kešu

5.4

ľanové semienka

5

vaječné žĺtka

5

hovädzia pečeň

4.3

hovädzie pečené, dusené

4.2

cícer

3.4

arašidy

3.3

morčacie mäso

3

fazuľa

2.8

hnedá ryža

2

krevety

1.35

hrach

1.22

cesnak

1.2

losos

0.65

špenát

0.53

Podkategórie

Liečenie vonkajších zdravotných problémov

Liečenie vnútorných zdravotných problémov.

Najnovšie články

Aj s črevným vývodom ...

Stómia, čiže vývod z čreva alebo močových ciest, ...

Ako si z pohodlia domu ...

Ak hľadáte spôsob, ako sa dopracovať k ...

Výber kobercov podľa ...

Výber kobercov podľa miestností, kam sú určené, ...

Vyber kompresora do ...

Kompresor je všestranným náradím. Použiť ho ...

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...