V zdravej strave by mali mať Chia semienka (Salvia hispanica) svoje pevné miesto. Chia semienka pestovali už Aztékovia, Mayovia a tiež pôvodní obyvatelia Ameriky na území dnešného Mexika. Semienka Chia sa dlhé stáročia používajú v Bolívii, Argentíne či Paraguaji. V Mexiku sú dodnes semienka súčasťou stravy avšak u nás ešte nie sú až také známe. I keď v poslednej dobe sa povedomie o nich rýchlo šíri. V Iráne používajú chia semiačka na prípravu chladeného nápoja sharbat. Slovo Chia pochádza zo slova 'chian' z aztéckeho jazyka Nahuatl a znamená olejnatý (semienka obsahujú približne 55% oleja). Semienka China pochádzajú z rastliny Salvia hispanica, ktorá dorastá až do výšky 1,75 metra a ktorej kvety sú fialové alebo biele. Rastlina sa pestuje práve pre zdraviu prospešné semienka, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Obsahujú tiež vitamíny A, B, D, E, železo, horčík, vlákninu a množstvo antioxidantov.
Čítať ďalej...Epsom soľ je pomenovaná po meste Epsom na juhu Anglicka, kde ju objavil v 17. storočí miestny farmár. V skutočnosti to nie je soľ, ale síran horečnatý. Využíva sa ako soľ do kúpeľov na detoxikáciu organizmu.
Horčík, ktorý sa z Epsom soli vstrebáva do tela cez pokožku pomáha regulovať enzýmy, znižuje zápal, priaznivo vplýva na svaly a nervy, a preventívne pôsobí proti tvrdnutiu tepien. Sulfáty zlepšujú vstrebávanie živín, odstraňujú z tela toxíny a tiež sú dobré na zmiernenie migrény.
Účinky Epsom soli sú známe po stáročia a jej zložky vplývajú priaznivo ako na telo tak aj na myseľ. Má nespočetne veľa účinkov a je len škoda, že Epsom soľ je u nás takmer neznáma. Zozbierali sme zoznam aspoň tých najznámejších účinkov Epsom soli.
Púpava je na našich lúkach aj sídliskách veľmi rozšírená rastlinka. Nachádza sa takmer všade a je zadarmo. Deti radi fúkajú odkvitnutú púpavu do okolia, pletú si venčeky zo žltých kvetov alebo robia píšťalky zo stoniek. Z púpavy sa dá tiež uvariť chutný med. Koreň púpavy používajú bylinkári na liečbu problémov obličiek, pečene a žlčníka. V Číne sa používa aj na liečbu určitých druhov rakoviny. V koreni púpavy je množstvo draslíka, vitamínu A a mnoho iných látok. Potešujúcou správou je, že koreň tejto rastlinky môže premôcť určité typy rakoviny. Zistili to vedci z University of Windsor, ktorí v laboratóriu ukázali ako púpavový koreň spôsobuje samodeštrukciu rakovinových buniek bez ničenia zdravých buniek.
Čítať ďalej...Med sa používa od nepamäti na rôzne zdravotné ťažkosti alebo len tak na udržanie zdravia. Ľudia zistili, že včelí med je dobrým pomocníkom a začali včely chovať, aby mali med dostupnejší. Včely produkujú med už vyše 150 miliónov rokov a aj keď sa svet odvtedy rapídne zmenil, zloženie medu zostáva rovnaké. Samozrejme ak neberieme do úvahy fakt, že dnes kúpite med s prídavkom cukru a rôznych konzervantov. Najlepšie je kupovať med priamo od overených včelárov. Je až neuveriteľné koľko námahy stojí včely výroba jedného kilogramu medu. Med by si mali ľudia vážiť a zaobchádzať s ním ako s niečím vzácnym. Tak ako usilovné včielky zbierajú peľ, sme pre vás zozbierali pár zaujímavostí o mede a včelách.
Čítať ďalej...Príroda nám ponúka množstvo zdravých produktov, ktoré majú priaznivý účinok na naše zdravie. To by sme určite mali využiť a nahradiť mnohé chemické prípravky týmito darmi prírody. Aj keď v našich končinách nerastie napríklad strom Shea, z ktorého sa získava bambucké maslo, môžeme si tento produkt kúpiť v rôznych obchodoch so zdravou výživou. Podobne aj soľ z Mŕtveho mora má množstvo zdraviu prospešných účinkov na našu pokožku. Pripravili sme pre vás malý prehľad darov prírody s ich účinkami na zdravie.
Čítať ďalej...