Zelený čaj mnohí pijeme nielen pre jeho chuť, ale aj pre priaznivé účinky na naše zdravie. A účinky zeleného čaju sú naozaj rôznorodé, čo spôsobuje množstvo zložiek zeleného čaju. V súčasnosti je známych približne 400 zložiek, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú. Práve o zložkách zeleného čaju a ich účinkoch na naše telo budeme písať v tomto článku. Zelený čaj sa pestuje v približne 30-tich krajinách sveta. Najobľúbenejší je v Indii, Číne, Japonsku, v krajinách na severe Afriky a Strednom východe, ale konzumujú ho aj ľudia v iných kútoch Zeme. Okrem vody je to druhý najobľúbenejší nápoj ľudstva. Čaj ako taký sa vyrába v troch základných formách (zelený, čierny a oolong). Pri výrobe zeleného čaju sa predchádza oxidácii lístkov, čierny čaj prechádza oxidáciou a oolong čaj je zoxidovaný len čiastočne. Ročne sa vyrobí približne 2,5 milióna ton čaju a 20% z toho pripadá na zelený čaj.

Čítať ďalej...

V zdravej strave by mali mať Chia semienka (Salvia hispanica) svoje pevné miesto. Chia semienka pestovali už Aztékovia, Mayovia a tiež pôvodní obyvatelia Ameriky na území dnešného Mexika. Semienka Chia sa dlhé stáročia používajú v Bolívii, Argentíne či Paraguaji. V Mexiku sú dodnes semienka súčasťou stravy avšak u nás ešte nie sú až také známe. I keď v poslednej dobe sa povedomie o nich rýchlo šíri. V Iráne používajú chia semiačka na prípravu chladeného nápoja sharbat. Slovo Chia pochádza zo slova 'chian' z aztéckeho jazyka Nahuatl a znamená olejnatý (semienka obsahujú približne 55% oleja). Semienka China pochádzajú z rastliny Salvia hispanica, ktorá dorastá až do výšky 1,75 metra a ktorej kvety sú fialové alebo biele. Rastlina sa pestuje práve pre zdraviu prospešné semienka, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Obsahujú tiež vitamíny A, B, D, E, železo, horčík, vlákninu a množstvo antioxidantov.

Čítať ďalej...

Epsom soľ je pomenovaná po meste Epsom na juhu Anglicka, kde ju objavil v 17. storočí miestny farmár. V skutočnosti to nie je soľ, ale síran horečnatý. Využíva sa ako soľ do kúpeľov na detoxikáciu organizmu.
Horčík, ktorý sa z Epsom soli vstrebáva do tela cez pokožku pomáha regulovať enzýmy, znižuje zápal, priaznivo vplýva na svaly a nervy, a preventívne pôsobí proti tvrdnutiu tepien. Sulfáty zlepšujú vstrebávanie živín, odstraňujú z tela toxíny a tiež sú dobré na zmiernenie migrény.
Účinky Epsom soli sú známe po stáročia a jej zložky vplývajú priaznivo ako na telo tak aj na myseľ. Má nespočetne veľa účinkov a je len škoda, že Epsom soľ je u nás takmer neznáma. Zozbierali sme zoznam aspoň tých najznámejších účinkov Epsom soli.

Čítať ďalej...

Púpava je na našich lúkach aj sídliskách veľmi rozšírená rastlinka. Nachádza sa takmer všade a je zadarmo. Deti radi fúkajú odkvitnutú púpavu do okolia, pletú si venčeky zo žltých kvetov alebo robia píšťalky zo stoniek. Z púpavy sa dá tiež uvariť chutný med. Koreň púpavy používajú bylinkári na liečbu problémov obličiek, pečene a žlčníka. V Číne sa používa aj na liečbu určitých druhov rakoviny. V koreni púpavy je množstvo draslíka, vitamínu A a mnoho iných látok. Potešujúcou správou je, že koreň tejto rastlinky môže premôcť určité typy rakoviny. Zistili to vedci z University of Windsor, ktorí v laboratóriu ukázali ako púpavový koreň spôsobuje samodeštrukciu rakovinových buniek bez ničenia zdravých buniek.

Čítať ďalej...

Najnovšie články

Ako si z pohodlia domu ...

Ak hľadáte spôsob, ako sa dopracovať k ...

Výber kobercov podľa ...

Výber kobercov podľa miestností, kam sú určené, ...

Vyber kompresora do ...

Kompresor je všestranným náradím. Použiť ho ...

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...