Strava
Dlhé roky sa hovorilo o tom, že diéta s malým obsahom tuku je vhodná na zníženie hmotnosti a prevenciu srdcových chorôb. To platí aj dnes, aj keď existujú diéty s vysokým podielom tuku vďaka ktorým sa dá schudnúť veľmi rýchlo. Úplné vyradenie tukov z diéty nemá práve priaznivé účinky na ľudský organizmus. Je mnoho dôvodov, prečo by mali byť tuky súčasťou denného jedálnička.
Prečo sú tuky v diéte dôležité
- Absorpcia vitamínov. Príliš málo tukov v diéte zabraňuje absorpcii niektorých vitamínov rozpustných v tukoch. Sú to najmä vitamíny A, D, E a K. Tieto vitamíny sa nachádzajú najmä v pečeni a tukovom tkanive a vďaka tukom sa vstrebávajú. Nedostatok tukov môže spôsobiť deficit vitamínov.
- Vyhnutie sa prejedaniu. Prejedanie je veľký problém vo vyspelých spoločnostiach. Len ťažko sa odoláva plným tanierom dobrého jedla nielen na svadbe či oslavách, ale aj pri takmer každej návšteve či posedení. Samozrejme raz za čas prejedenie sa neuškodí. Avšak príliš málo tukov v strave často spôsobí zvýšený príjem kalórií z iných zdrojov. Dnes sú v móde rôzne nízkotučné jogurty, nápoje či iné produ kty bez tuku. Ľudia si potom myslia, že takýchto výrobkov môžu zjesť veľa a nepriberú na váhe. Navyše výrobcovia veľmi často dávajú do týchto produktov na dochutenie cukor a v konečnom dôsledku obsahujú rovnako kalórií ako ich ’tučné’ náprotivky. Tuky v jedle spôsobujú, že sme rýchlejšie sýty a nezjeme toľko jedla naraz.
- Ochrana pred rakovinou. Nedostatok esenciálnych mastných kyselín môže mať za následok zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva, prostaty alebo prsníkov. Výskumy ukázali, že zvýšený príjem omega 3 mastných kyselín spomaľuje rast nádorov a rakovinových buniek.
- Zabránenie depresii. Príliš málo tukov v diéte môže mať za následok zhoršenie nálady až depresie. Najmä tuky známe ako omega 3 a omega 6 mastné kyseliny sú dôležité pre mentálne zdravie. Ľudia s nedostatkom omega 3 mastných kyselín môžu trpieť schizofréniou, poruchami prijímania potravy a inými poruchami.
- Nerovnováha živín. Pri dlhodobom veľmi nízkom príjme tukov dochádza k rozkolísaniu rovnováhy prijatých živín. Ľudia, ktorých strava obsahuje málo tukov si nahrádzajú tento deficit zo sacharidov alebo bielkovín. Strava s veľmi vysokým obsahom sacharidov môže viesť k zvýšeniu chuti na jedlo, ale aj k rôznym zdravotným komplikáciám, najčastejšie cukrovka 2. typu. Prevaha bielkovín má zasa za následok prílišné zaťaženie obličiek a pečene a môže spôsobiť osteoporózu. Preto je dôležitá rovnováha sacharidov, bielkovín i tukov (ideálny pomer 50:20:30, v období keď chudnete, tuky môžete znížiť na 15-20% z denného príjmu živín)
Nikdy nevynechávajte tuky z diéty úplne. Je však dôležité z akých zdrojov tuky pochádzajú. Ideálny pomer tukov (aj v najprísnejších diétach) by mal byť v rozmedzí od 20% do 35% z denného príjmu kalórií.
Nasledovná tabuľka vám môže napovedať, či jete dostatok tukov vzhľadom na prijaté kalórie:
Počet kalórií za deň |
Ideálny príjem tukov |
1 200 |
27-47 g |
1 300 |
28-51 g |
1 400 |
31-54 g |
1 500 |
33-58 g |
1 600 |
36-62 g |
1 700 |
38-66 g |
1 800 |
40-70 g |
1 900 |
42-74 g |
2 000 |
44-78 g |
2 100 |
47-82 g |
2 200 |
49-86 g |
2 300 |
51-89 g |
2 400 |
53-93 g |
Najlepšie zdroje tukov
Existuje mnoho rôznych druhov tukov, niektoré sú nezdravé, iné sú vhodné do diéty. Medzi takzvané dobré tuky patria nenasýtené tuky (omega 3 a omega 6 a omega 9 mastné kyseliny). Avšak aj s týmito tukmi to netreba preháňať, lebo ich nadmerná konzumácia môže mať nepriaznivé účinky na zdravie.
Medzi najlepšie zdroje tukov patria:
- orechy (kešu, arašídy, mandle)
- ľanové semienka a olej z ľanových semienok
- MCT olej, palmový, kokosový olej
- olivy, olivový olej
- repkový, slnečnicový a sójový olej
- ryby
- avokádo
-
Návštevy: 1237