Tags: strava  

Pravidelný prísun potravy považujeme na Slovensku za normálny jav. Jeme niekoľkokrát denne a týždeň čo týždeň máme na jedálničku veľmi podobné jedlá. V mnohých dotazníkoch ľudia označujú ako najobľúbenejšie jedlá pizzu a len málokto odolá dobrej čokoláde. Vedci z University of Michigan zverejnili v US National Library of Medicine štúdiu o návykovosti jedla. Skúmali faktory, ktoré robia jedlo návykovým. Prvé miesta rebríčka najnávykovejších jedál obsadili spracované potraviny a na úplnom vrchole najnávykovejších jedál je pizza. Deväť z desiatich najnávykovejších jedál obsahuje množstvo tukov a rafinovaných sacharidov

V štúdii pozorovali návykovosť jedla na zvieratách a zistili napríklad, že potkany si rýchlo získali závislosť na koláčikoch Oreo. Potkany hľadali spracované potraviny aj napriek tomu, že po nájdení dostali elektrický šok do nohy, čo je znak závislosti. U zvierat bolo pozorované, že najnávykovejšie potraviny obsahovali veľa jednoduchých sacharidov a tuku. Keď boli cukry z potravy potkanov odstránené, boli pozorované abstinenčné príznaky ako úzkosť a cerenie zubov

Závislosť na jedle je pozorovaná aj u ľudí a isto nám dáte za pravdu, že mnohé potraviny v zozname nižšie sa ťažko odmietajú. Je zaujímavé, že mnohé návykové zložky nie sú návykové v prírodnom tvare, ale až po spracovaní. Napríklad hrozno je spracované na víno alebo mak na ópium. Podobne to funguje aj pri cukroch a tukoch. Niektoré potraviny prirodzene obsahujú tuky či cukry, medzi inými orechy či ovocie. 

Nasledovný zoznam obsahuje potraviny, ktoré sú pre ľudí najviac návykové:

  1. Pizza
  2. Čokoláda
  3. Chipsy
  4. Koláčiky
  5. Zmrzlina
  6. Hranolky
  7. Cheeseburger
  8. Sladená voda
  9. Zákusok
  10. Syry
  11. Slanina
  12. Vyprážané kuracie mäso
  13. Biele pečivo
  14. Maslový popcorn
  15. Cereálne raňajky
  16. Želé cukríky
  17. Stejk
  18. Muffin
  19. Orechy
  20. Vajcia
  21. Kuracie prsia
  22. Praclíky
  23. Krekry
  24. Voda
  25. Granulované sladkosti
  26. Jahody
  27. Kukurica (bez masla alebo soli)
  28. Losos
  29. Banán
  30. Brokolica
  31. Hnedá ryža (bez omáčky)
  32. Jablko
  33. Fazuľa (bez omáčky)
  34. Mrkva
  35. Uhorka

Zdroj: PloS One

Foto:  Scott Bauer

Najnovšie články

Ako si z pohodlia domu ...

Ak hľadáte spôsob, ako sa dopracovať k ...

Výber kobercov podľa ...

Výber kobercov podľa miestností, kam sú určené, ...

Vyber kompresora do ...

Kompresor je všestranným náradím. Použiť ho ...

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...