Strava
Pizza patrí k najobľúbenejším jedlám na svete a je obľúbená aj napriek tomu, že obsahuje veľa kalórií a tukov. Jeden väčší ‘trojuholník‘ salámovej pizze so syrom môže obsahovať až 300 kalórií, celá pizza potom môže mať vyše 1000 kalórií. Pizza je veľmi chutné jedlo, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa deje v našom tráviacom systéme po zjedení pizze? Nasledovné riadky vám to prezradia vďaka odborníčke na výživu Sonyi Angelone.
Do 10 minút po zjedení prvého sústa pizze
Po zjedení prvých kúskov pizze sa aktivujú mozgové receptory, vďaka čomu sa cítime šťastní. Tráviace enzýmy v žalúdku začnú rozkladať sacharidy na jednoduché cukry, ktoré telo používa ako zdroj energie.
10 až 15 minút po zjedení prvých kúskov pizze
Glukóza sa dostáva do krvného obehu a rýchlosť akou sa to deje ovplyvňujú tuky a bielkoviny zo syrov, šunky či salámy, ktorá bola na pizze. Pri precitlivelosti na nejakú potravinu na pizze, prípadne aj keď pizzu zjeme príliš rýchlo, sa môže objaviť pocit nafúknutého žalúdka a plynatosť.
10 až 15 minút po zjedení
Zvýši sa hladina hormónu leptín, vďaka čomu máme pocit nasýtenia. Pankreas vylúči hormón inzulín, ktorý sa stará o premenu cukru na energiu. Ak pokračujeme v jedení aj napriek pocitu sýtosti, bunky odmitnu nadbytočnú energiu a pečeň ju uloží vo forme tuku.
30 minút po zjedení
Pol hodinu po zjedení pizze sa cítime spokojne, aj keď pracovný výkon môže klesať. Telo prestane vylučovať hormón ghrelín, ktorý je zodpovedný za pocit hladu. Strávený tuk zo salámy a syra sa dostáva do krvného obehu a do pečene, kde sa uloží. Hladina triglzceridov (tuku v krvi) stúpa a môže spôsobiť zapchatie ciev.
Po 45 až 60 minútach od prvého sústa
Dočasne stúpa hladina krvného tlaku, čo môže byť nebezpečné pre ľudí s chorobami srdca. Hladina hormónu leptínu, ktorý je produkovaný tukovými bunkami, je zvýšená a na jedlo nemáte ani pomyslenie.
3 až 4 hodiny po zjedení pizze
Hladina krvného cukru je opäť v norme a hormón hladu ghrelín sa začína zvyšovať. Hladina trigliceridov v krvi stále mierne stúpa, preto je na zahnanie hladu dobré siahnuť po nízkokalorickom jedle.
Inšpirácia: Cosmopolitan
-
Návštevy: 928