Novinky:
Tipy na ľahké učenie sa -- "Za život, teda hlavne za jeho prvú polovicu či tretinu, sa učíme veľa nových vecí. Už od ..." -- 21. október 2016
Trpíte astigmatizmom? Poznáme riešenie, vďaka ktorému bude vaše videnie ostré -- "Vidíte skreslene alebo zahmlene? Pravdepodobne trpíte astigmatizmom, ktorého príznaky sú ..." -- 06. august 2017
11 tipov na posilnenie imunity -- "Dobrý imunitný systém znamená menej zdravotných problémov. Naše telo je denne vystavené ..." -- 15. október 2016
Aj nové tepelné čerpadlo potrebuje pravidelný servis -- "Vykurovacia sezóna na Slovensku trvá od septembra do júna. Zhruba 5 mesiacov v roku ..." -- 05. február 2017
Aké diéty naozaj pomôžu? -- "Neviete, ale chceli by ste vedieť? Tak neváhajte a pokračujte v čítaní. Pokiaľ chcete ..." -- 09. november 2016
Ako a prečo menia ľudia prácu -- "Nie je to tak dávno, keď bola stabilná, trvalá a jednoliata práca každodennou ..." -- 24. august 2017
Ako byť šťastný -- "Mnohí ľudia si kladú otázku ako byť šťastný, pritom žijú v slobodnej krajine s prístupom ..." -- 21. apríl 2017
Ako efektívne skladovať -- "Ak podnikáte, bude pre vás nevyhnutnosťou zariadiť si vlastné skladové priestory. Ak ..." -- 11. október 2016
Ako financovať vaše nové auto? -- "Mnohí vodiči hľadajú tú najlepšiu možnosť financovanie pri kúpe ich vozidla. Málokto má ..." -- 28. január 2017
Ako ľahko očistiť hrdzu na aute -- "Hrdza na aute potrápi nejedného majiteľa staršieho auta. Hrdza sa objavuje na rôznych ..." -- 22. júl 2017

Voňavý olej zo semien čajovníka čínskeho pochádza zo semien vždyzeleného keru, ktorého listy sa používajú na výrobu čaju. Lístky čajovníka sú 4-15 cm dlhé, 2 až 5 cm široké a obsahujú 4% kofeínu. Na výrobu čaju sa lístky zbierajú ručne. Čajovník čínsky ako už názov napovedá rastie najmä vo východnej a juhovýchodnej Ázii, ale aj v Indii, ale v súčasnosti sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach po celom svete. Olej zo semien čajovníka čínskeho je jedlý a používa sa aj na varenie, smaženie a tiež ako korenie. Nesmie sa zamieňať z čajovníkových olejom (tee trea olej), ktorý nie je jedlý a ktorý zriedený je vhodný len na vonkajšie použitie. Farba oleja z čajovníka čínskeho je jemne zelená a olej má sladkastú chuť a príjemnú vôňu.

Olej zo semien čajovníka čínskeho je vynikajúci na pokožku vďaka hydratačným, regeneračný a tiež omladzujúcim účinkom. Hydratačný účinok je o to silnejší, že hydratuje nielen na povrchu, ale aj v hlbších vrstvách pokožky . U nás síce dodnes nie je príliš známy, ale v Číne a Japonsku má svoje stále miesto v starostlivosti o pleť už po stáročia. Tento olej má v sebe vitamíny A, B a E, minerály ako zinok, železo, vápnik, mangán a horčík. Niektoré štúdie ukázali, že olej zo semien čajovníka čínskeho nás pri vnútornom použití môže chrániť pred rakovinou hrubého čreva, maternice a prsníkov 1. Je dokonca účinný aj na zvýšenie imunity organizmu a na prevenciu pred chorobami a infekciou.

Najdôležitejšou látkou, ktorú olej zo semien čajovníka čínskeho obsahuje je prírodný skvalén. Táto látka je prirodzenou súčasťou pokožky a nedostatok skvalénu má za následok predčasné starnutie, vznik vrások a zníženie pevnosti pleti . Skvalén objavil japonský chemik Mitsumaru Tsujimoto v roku 1906, keď skúmal olej z pečene žralokov z čelade Squalidae. Pri výskume neskôr zistil, že skvalén je zložkou pečene väčšiny hlbokomorských žralokov. Nezávisle od japonského chemika izoloval v roku 1917 skvalén z pečene žralokov aj chemik Alfred Chaston Chapmann avšak látku nazval spinacén. Neskôr sa ukázalo, že spinacén a skvalén sú totožné molekuly. Keďže Japonec izoloval a charakterizoval túto látku ako prvý, zostal názov skvalén. Dodnes sa skvalén na komerčné účely získava prevažne z pečene žralokov, preto jeho prítomnosť v oleji zo semien čajovníka čínskeho je dobrou správou pre tých, ktorý sú proti lovu žralokov či živočíšnym látkam. Najpoužívanejším rastlinným zdrojom skvalénu sú však olivy, teda ich zvyšky po lisovaní olivového oleja. Vďaka svojej chemickej štruktúre pôsobí skvalén ako lapač voľných kyslíkových radikálov. Pôsobí teda proti starnutiu a tiež vzniku rakoviny, najmä tráviaceho traktu (pri vnútornom použití). Skvalén vo zvýšenej miere produkujú mazové bunky našej pokožky. Je významnou súčasťou kožného mazu a pôsobí ako ochrana pokožky pred oxidáciou a UV žiarením.

Po nanesení na pokožku olej vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje prenikaniu škodlivých látok do pokožky. Ak máte citlivú pleť, môžete olej použiť aj po holení. Navyše tento olej odstraňuje pigmentové škvrny, vyhladzuje a ukľudňuje pokožku.

Použitie oleja zo semien čajovníka čínskeho:

  • hydratácia pleti
  • na jemnú pokožku po holení
  • ako antioxidant proti starnutiu pleti
  • kondicionér na vlasy je oddávna používaný v Číne
  • podporuje regeneráciu rán, škrabancov a jaziev
  • antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti - zastavuje rozmnožovanie mikróbov a šírenie plesní
  • znižovanie hladiny LDL cholesterolu a triglyceridov
  • emulgačný prostriedok - čajový olej rýchlo emulguje iné tuky, čo z neho robí vhodnú prídavnú látku kozmetických výrobkov, či už sú komerčných alebo domácich
  • insekticíd - užitočný ako pesticíd pre určité poľnohospodárske plodiny
  • znižuje poškodenie nervového systému
  • znižuje hladinu glukózy v krvi
  • analgetikum - prírodná liečba bolesti
  • môže pomôcť potlačiť alergiu

Výhody oleja zo semien čajovníka čínskeho:

  • je bohatý na vitamíny a minerálne látky
  • ochraňuje pred UV žiarením
  • zabraňuje lámaniu vlasov a nechtov
  • podporuje rast vlasov
  • redukuje vrásky okolo očí
  • pôsobí proti akné, vyhladzuje jazvy po akné
  • zmierňuje začervenanie pokožky
  • urýchľuje hojenie rán, vyhladzuje jazvy a strie
  • rýchlo sa vstrebáva
  • hydratuje pokožku, dodáva pleti žiarivosť
  • je to prírodný antioxidant a zabraňuje infekcii kože
  • pôsobí proti páleniu záhy, gastroezofageálnemu refluxu a proti žalúdočným vredom

Nepriaznivé účinky oleja zo semien čajovníka čínskeho

O nepriaznivých účinkoch tohto oleja nie je veľa informácií. Veľká časť celosvetovej produkcie tohto oleja pochádza z Číny. Je možné, že niektorý producenti primiešavajú do oleja iné oleje, ale čistý olej zo semien čajovníka čínskeho by nemal pri obvyklých dávkach spôsobovať žiadne zdravotné problémy. Olej nie je vhodný na aktívne akné, pretože môže spôsobiť roznesenie akné po tvári.

Použitie oleja zo semien čajovníka čínskeho na pleť

  • Po sprche či kúpaní naneste pár kvapiek oleja na pokožku a jemne vmasírujte. Olej zvlhčí pleť, ktorú voda pri sprchovaní vysušuje.
  • Na jazvy či strie použitie taktiež pár kvapiek a masírujte niekoľko sekúnd.
  • Olej môžete pridať do krému na opaľovanie, čím sa zvýši ochranný faktor o 5 bodov a získate hydratačný opaľovací krém, ktorý zmierňuje začervenanie pokožky.
  • Vmasírujte olej na vrásky a jemné línie na tvári. Olej zo semien čajovníka pomáha zmierniť príznaky poškodenia pleti spôsobené slnkom. Môžete ho používať ako masážny olej pred spaním.
  • Na stvrdnutú pokožku na lakťoch či pätách je tento olej taktiež vhodný a práve na takýchto miestach sa naplno prejaví jeho hydratačná sila. Ak sa vám ľahko lámu nechty, ponorte ich raz denne pred spaním do teplého oleja zo semien čajovníka čínskeho a časom vám nechty zmäknú a prestanú sa lámať.
  • Odstraňovač make-upu - oleja zo semien čajovníka čínskeho je skvelý prírodný pomocník pri odstraňovaní make-upu. Používajú ho aj mnohí výrobcovia odstraňovačov make-upu.
  • Olej je vhodný aj na jazvy po akné, avšak nepoužívajte ho na aktívne akné, pretože by mohlo dôjsť k rozneseniu akné po pokožke.

Najnovšie články

Dvere vás ochránia

Nielen v čase dovoleniek treba myslieť na ochranu ...

Zdroj tepla- plynové ...

Hlavnou podstatou vykurovacích zariadení je ...

Paletové regály vám ...

V minulosti sa otázka skladovej techniky ...

Dotácia na slnečné ...

Slnečná energia sa nachádza všade okolo nás. Je ...

Nadzemný bazén je ...

Tieto populárne bazény sú veľmi častou voľbou, ...

Ako a prečo menia ľudia ...

Nie je to tak dávno, keď bola stabilná, trvalá a ...

  • Prev
  • Partneri
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...