Novinky:
Tipy na ľahké učenie sa -- "Za život, teda hlavne za jeho prvú polovicu či tretinu, sa učíme veľa nových vecí. Už od ..." -- 21. október 2016
11 tipov na posilnenie imunity -- "Dobrý imunitný systém znamená menej zdravotných problémov. Naše telo je denne vystavené ..." -- 15. október 2016
Aj nové tepelné čerpadlo potrebuje pravidelný servis -- "Vykurovacia sezóna na Slovensku trvá od septembra do júna. Zhruba 5 mesiacov v roku ..." -- 05. február 2017
Aké diéty naozaj pomôžu? -- "Neviete, ale chceli by ste vedieť? Tak neváhajte a pokračujte v čítaní. Pokiaľ chcete ..." -- 09. november 2016
Ako byť šťastný -- "Mnohí ľudia si kladú otázku ako byť šťastný, pritom žijú v slobodnej krajine s prístupom ..." -- 21. apríl 2017
Ako efektívne skladovať -- "Ak podnikáte, bude pre vás nevyhnutnosťou zariadiť si vlastné skladové priestory. Ak ..." -- 11. október 2016
Ako financovať vaše nové auto? -- "Mnohí vodiči hľadajú tú najlepšiu možnosť financovanie pri kúpe ich vozidla. Málokto má ..." -- 28. január 2017
Ako na efektívne chudnutie -- "Dnes už na chudnutie existujú azda milióny ‘zázračných’ preparátov, ktoré sľubujú ..." -- 24. júl 2013
Ako neprekombinovať lieky s podobným účinkom -- " Slovenská lekárnická komora pripravuje aplikáciu zameranú na identifikáciu nežiaducich ..." -- 16. marec 2017
Ako odnaučiť dieťa od plienok -- "Jedna z prvých vecí, na ktoré ľudia myslia pri narodení dieťaťa sú výdavky za plienky. ..." -- 18. jún 2015

Mnohí z nás ich neriešia, iní si zasa podľa nich vyberajú, ktorú potravinu vhodia do košíka a ktorú nechajú v regále. Takzvané ‘éčka’ sú chtiac-nechtiac súčasťou nášho každodenného jedálnička. Niektoré z nich sú neškodné, iné majú negatívne účinky na naše zdravie. Podľa legislatívy Európskej Únie musia byť aditíva v potravinách označené buď názvom, alebo číselným kódom začínajúcim na E. Písmeno E znamená skratku pre krajinu Európa a je nasledované krátkym číselným kódom. Éčka sú pridávané do potravín na zlepšenie ich vlastností, či už to je chuť, vôňa, farba alebo predĺženie trvanlivosti. Vďaka éčkam je výroba mnohých potravín lacnejšia a jednoduchšia. Aj keď treba dodať, že sa ich v poslednom období výrobci stále viac snažia nahradzovať prírodnými substitútmi.

Čítať ďalej...

Zelený čaj mnohí pijeme nielen pre jeho chuť, ale aj pre priaznivé účinky na naše zdravie. A účinky zeleného čaju sú naozaj rôznorodé, čo spôsobuje množstvo zložiek zeleného čaju. V súčasnosti je známych približne 400 zložiek, ktoré sa v zelenom čaji nachádzajú. Práve o zložkách zeleného čaju a ich účinkoch na naše telo budeme písať v tomto článku. Zelený čaj sa pestuje v približne 30-tich krajinách sveta. Najobľúbenejší je v Indii, Číne, Japonsku, v krajinách na severe Afriky a Strednom východe, ale konzumujú ho aj ľudia v iných kútoch Zeme. Okrem vody je to druhý najobľúbenejší nápoj ľudstva. Čaj ako taký sa vyrába v troch základných formách (zelený, čierny a oolong). Pri výrobe zeleného čaju sa predchádza oxidácii lístkov, čierny čaj prechádza oxidáciou a oolong čaj je zoxidovaný len čiastočne. Ročne sa vyrobí približne 2,5 milióna ton čaju a 20% z toho pripadá na zelený čaj.

Čítať ďalej...

V zdravej strave by mali mať Chia semienka (Salvia hispanica) svoje pevné miesto. Chia semienka pestovali už Aztékovia, Mayovia a tiež pôvodní obyvatelia Ameriky na území dnešného Mexika. Semienka Chia sa dlhé stáročia používajú v Bolívii, Argentíne či Paraguaji. V Mexiku sú dodnes semienka súčasťou stravy avšak u nás ešte nie sú až také známe. I keď v poslednej dobe sa povedomie o nich rýchlo šíri. V Iráne používajú chia semiačka na prípravu chladeného nápoja sharbat. Slovo Chia pochádza zo slova 'chian' z aztéckeho jazyka Nahuatl a znamená olejnatý (semienka obsahujú približne 55% oleja). Semienka China pochádzajú z rastliny Salvia hispanica, ktorá dorastá až do výšky 1,75 metra a ktorej kvety sú fialové alebo biele. Rastlina sa pestuje práve pre zdraviu prospešné semienka, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Obsahujú tiež vitamíny A, B, D, E, železo, horčík, vlákninu a množstvo antioxidantov.

Čítať ďalej...

Epsom soľ je pomenovaná po meste Epsom na juhu Anglicka, kde ju objavil v 17. storočí miestny farmár. V skutočnosti to nie je soľ, ale síran horečnatý. Využíva sa ako soľ do kúpeľov na detoxikáciu organizmu.
Horčík, ktorý sa z Epsom soli vstrebáva do tela cez pokožku pomáha regulovať enzýmy, znižuje zápal, priaznivo vplýva na svaly a nervy, a preventívne pôsobí proti tvrdnutiu tepien. Sulfáty zlepšujú vstrebávanie živín, odstraňujú z tela toxíny a tiež sú dobré na zmiernenie migrény.
Účinky Epsom soli sú známe po stáročia a jej zložky vplývajú priaznivo ako na telo tak aj na myseľ. Má nespočetne veľa účinkov a je len škoda, že Epsom soľ je u nás takmer neznáma. Zozbierali sme zoznam aspoň tých najznámejších účinkov Epsom soli.

Čítať ďalej...
  • Prev
  • Partneri
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...