Správna strava má veľký vplyv na naše zdravie, či už sa jedná o zdravie vnútorných orgánov, pokožky, kĺbov či hlavy. Ak radi športujete potrebujete prijímať väčšie množstvo určitých zložiek potravy. Jednou takou zložkou je kolagén, ktorý má veľký vplyv na zdravie pokožky a kĺbov. Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v našom tele a tele iných cicavcov a má približne 30%-ný podiel zo všetkých bielkovín. Kolagén je v podstate spojivo pre takmer všetky štruktúry nášho tela. nachádza sa vo vlasoch, svaloch, kostiach a orgánoch ako napríklad srdce, pečeň, či pľúca. Kolagén si môžete predstaviť ako lepidlo, ktoré drží naše telo pokope.
Naskýta sa však dôležitá otázka, či prijímať kolagén vo forme doplnkov výživy alebo si ho vytvárať vďaka zameraniu na určité potraviny. V tomto článku vymenujeme a bližšie popíšeme niektoré z takýchto potravín. Najlepšie je pravidelne prijímať kolagén zo stravy (ako si nižšie vymenujeme najlepším zdrojom sú hovädzie, bravčové, či kuracie vývary z kostí, ale aj huspenina, tlačenka či vajíčka alebo ryby.
Kolagén sa skladá z kompletného profilu aminokyselín, najmä glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Tieto aminokyseliny podporujú hojivé a regeneračné procesy v tele. I keď naše telo si kolagén prirodzene produkuje, s narastajúcim vekom, či zlou životosprávou sa jeho produkcia znižuje, čo môže spôsobovať starnutie kože a bolesti kĺbov. Vďaka zníženej tvorbe a zníženému príjmu kolagénu sa tvoria a prehlbujú vrásky a znižuje elasticita kože a kĺbov. Medzi ďalšie veci, ktoré znižujú produkciu kolagénu, patrí strava s vysokým obsahom cukru, nadmerný príjem alkoholu, nadmerné opaľovanie a fajčenie.
Čítať ďalej...