V lete je grilovacia sezóna v plnom prúde a mnohí si po víkendoch pochutnávame na grilovaných pochúťkach. I keď príprava jedla grilovaním nie je najzdravší spôsob (okrem grilovania na elektrickom grile), občas si ho dopriať môžeme. Pokiaľ nie ste profesionálny kuchár alebo skúsená kuchárka, môže sa stať, že mäso sa na grile nepripraví dôkladne a i keď bude na pohľad vyzerať hotové, vnútri môže byť stále surové. Ako však zistiť, či je jedlo na grile správne urobené? Na to vám pomôžu nasledovné tipy.
Zistenie teploty vnútri mäsa
V surovom mäse sa prirodzene nachádzajú baktérie a mnohé z nich nášmu tráveniu môžu uškodiť. Najideálnejšie je zistiť teplotu vnútri mäsa, vďaka čomu máme istotu, že mäso je vhodné na jedenie. Používanie potravinových teplomerov pri varení by mohlo každý rok zabrániť mnohým prípadom chorôb z potravín. Potravinový teplomer je niečo ako oceľová špajdľa s meračom teploty na konci. Takéto potravinové teplomery sú dnes zväčša digitálne. Predtým než mäso odložíte z grilu, vpichnite do najhrubšej časti mäsa osteň teplomeru. V nasledovnej tabuľke sú odporúčané teploty mäsa.
Druh mäsa | Odporúčaná teplota |
hydina | 70 °C |
mletá hydina | 75 °C |
tmavé mäso | 75 °C |
hovädzie stejky: medium-rare medium medium well well done |
55 °C 60 °C 65 °C 70 °C |
mleté hovädzie | 70 °C |
bravčové | 65 °C |
mleté bravčové | 70 °C |
jahňacie | 55 °C |
ryby | 65 °C |
Kontrola mäsa pohľadom
Mnohí pri grilovaní dáme len na vizuálny dojem či je mäso ugrilované. To by bolo v poriadku, pokiaľ by sme mäso nekontrolovali len pohľadom zvonka. Ak nemáte k dispozícii teplomer na meranie teploty vnútri mäsa, odporúčame najhrubší kúsok mäsa prekrojiť a tak ľahko zistíte, či je mäso hotové aj vnútri. Keď je plameň príliš veľký, často sa stane, že niektoré hrubšie kúsky mäsa sú vnútri nedopečené. Preto sa vždy uistite, či mäso nie je vnútri červené.
Kontrola mäsa dotykom
Samozrejme neodporúčame chytať mäso na rozhorúčenom grile, ale ak ste pohľadom skontrolovali rozkrojené ugrilované mäso a nie ste si istý, či je hotové, odporúčame skúsiť rýchlym dotykom (umytej ruky), či nie je studené. Pretože niekedy sa stane, že aj keď je mäso navrchu voňavé a zčasti aj spálené, vnútri môže byť stále surové.
-
Návštevy: 2117