Ak idete na večierok, zábavu alebo “chatu”, kde budete piť alkohol, odporúčame sa dobre pripraviť už predtým. Je pravdepodobné, že ak nie ste zvyknutý na konzumáciu alkoholu, že budete mať ráno stavy ´po opici´. Najlepšie je už počas pitia alkoholu piť dostatok vody a nealkoholických nápojov. Tiež je dobré pred pitím zjesť nejaké jedlo s vysokým obsahom tukov, ktoré spomaľujú vstrebávanie alkoholu. Predtým než pôjdete spať si dajte aspoň dva poháre vody a ideálne nechoďte spať opitý. Prinášame vám pár tipov, ktoré môžu zlepšiť stavy po nadmernom pití alkoholu. Ak chcete vedieť čo na opicu, inšpirujte sa týmito osvedčenými typmi:
Med – med zvýši hladinu cukru v krvi a fruktóza z medu pomôže odbúrať alkohol z tela.
Mätový, rebríčkový alebo zázvorový čaj – zázvorový čaj môže znížiť nevoľnosť a mätový čaj pomáha zmierniť bolesti žalúdka a rebríček podporuje činnosť pečene. Ak máte čerstvý zázvor, nastrúhajte asi 1 cm, zalejte horúcou vodou a nechajte 10-15 minút vylúhovať. Tieto čaje s medom vám pomôžu postaviť sa na nohy.
Ovocný džús – ovocné džúsy obsahujú fruktózu, ktorá dodá telu rýchlu energiu, ktorá nakopne organizmus k tráveniu zbytkov alkoholu v tele. Džúsy obsahujú tiež veľa vitamínov a vody na hydratáciu organizmu.
Paradajky – v paradajkách sa nachádza lykopén, čo je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu, ktorý okrem toho, že zabraňuje vzniku rakoviny pľúc, prostaty, kože a tráviaceho ústrojenstva, pomáha tiež proti zápalom v tele. V paradajkách je tiež veľa vody, fruktózy a vitamínu C.
Vajíčka – vo vajíčkach sa nachádzajú aminokyseliny cysteín a taurín. Taurín pomáha bojovať proti chorobám pečene a naštartuje vašu pečeň po ťažkej noci. Cysteín zasa zlikviduje acetyldehyd, ktorý vzniká pri odbúravaní etanolu z pečene a ktorý spôsobuje bolesť hlavy.
Banány – alkohol odbúrava z tela okrem iných minerálov aj draslík, čo spôsobuje pocit malátnosti. Banány majú dostatok draslíku a dodajú ho telu v dostatočnom množstve.
Hrušky - vedci v austrálskej vedeckej agentúre CSIRO zistili, že konzumácia hrušiek alebo pitie hruškového džúsu pred pitím alkoholu môže znížiť symptómy ´alkoholovej opice´. Vedci zatiaľ však testovali len odrody hrušiek z Ázie. Hrušky pomáhajú metabolizovať alkohol v krvi a sú účinné len ak sa konzumujú pred požitím alkoholu. Optimálne je vypiť pred konzumáciou aspoň 220 ml hruškového džúsu.
Sprcha – raná sprcha so striedaním teplej a studenej vody vás môže postaviť na nohy. Mnohým ľuďom pomôže po prehýrenej noci práve sprcha, ktorá vaše telo preberie.
Lieky - Acylpyrín a Paralen, najlepšie šumivé. Avšak vedľajšie účinky sa znásobujú, keď máte v krvi zbytkový alkohol. Tiež pomôže vitamín B, vitamín C i horčík.
Najlepšie na zabránenie alkoholovej opice je piť striedmo
-
Návštevy: 9989