Tags: strava  

Mangán je minerál, ktorý je pre naše telo veľmi dôležitý. Je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, pre zdravú nervovú sústavu a tiež dobrý imunitný systém. Ďalej je nutný na produkciu energie, rast kostí, chráni pred vysokou hladinou cholesterolu a vysokým krvným tlakom, a je tiež dobrý na rast chrupaviek a na ochranu pred ateriosklerózou, osteoporózou, artrózou a svalovými kŕčmi. U dojčiacich mamičiek podporuje tvorbu materského mlieka. Mangán je tiež podporný pri využívaní mnohých minerálov a vitamínov v tele (napríklad vápnik, fosfor, železo, vitamín E).

V tele máme 10-40 mg mangánu, ktorý sa nachádza prevažne v kostiach, ale nachádza sa aj v pečeni, svaloch a obličkách. Naše telo vstrebáva len približne 4% z prijatého mangánu a nevie ho dlhodobo skladovať. Denne by sme mali prijať približne 4 mg mangánu. Mangán sa nachádza najmä v morských plodoch, orechoch, zemiakoch a podobne. V článku nižšie si preberieme potraviny s najväčším obsahom mangánu.

Koľko mangánu by sme mali denne prijať

Denná dávka mangánu sa líši podľa toho, či sa jedná o deti, dospelých, mužov či ženy a tiež či ide o športovcov.

Nadmerný príjem mangánu je vzácny, ale môže k nemu dôjsť, napríklad u ľudí, ktorí dlhodobo vdychujú mangán napríklad v baniach. Pri dlhodobom nadmernom príjme mangánu, môže prísť k rozvinutiu Parkinsonovej choroby. Nedostatok mangánu môže spôsobovať aterosklerózu, podráždenosť, stres, svalové kŕče, poruchy zraku, sluchu, problémy so srdcom, zvýšený krvný tlak, nadmerné potenie, zrýchlený tep či lámavosť zubov.

V akých potravinách je najväčší obsah mangánu 

Potravina

Obsah
mangánu (na 100 g)

Mušle

 6,8 mg

Lieskové oriešky

5,6 mg

Slnečnicové semienka

4,5 mg

Celozrnný chlieb

2 mg

Fazuľa

1 mg

Tofu

1,2 mg

Ryby

1,1 mg

Hnedá ryža

1,1 mg

Špenát

0,9 mg

Čierny čaj

0,2 mg

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...