Množstvo ľudí dnes trápi laktózová intolerancia, čo znamená neschopnosť stráviť laktózu (mliečny cukor)1 z mlieka a mliečnych produktov. Laktózová intolerancia vzniká pri nedostatočnej produkcii enzýmu známeho ako laktáza. Tento enzým sa tvorí v tenkom čreve Laktóza tvorí približne 2-8 % z pevných častíc v mlieku. Názov laktóza pochádza z latinského názvu pre mlieko a prípona óza sa používa na označenie cukrov (fruktóza, glukóza).

Čítať ďalej...
Tags: trávenie  

Bylinka s milým názvom Ligurček lekársky (po latinsky Levisticum officinale) pochádza zo Strednej Ázie, Iránu a Afganistanu a dnes rastie aj na Slovensku najčastejšie v podhorských a horských oblastiach, v okolí záhrad a na skládkach. Obľúbený je už od staroveku až po súčasnosť. Ligurček je trvácna, mrazuvzdorná bylina, kvitne od júna do júla a dorastá do výšky až 2 metre. Práve kvôli výške sa odporúča sadiť dozadu záhrady, nie do stretu medzi ostatné byliny. Listy Ligurčeka lekárskeho sa používajú ako korenie do polievok, omáčok či šalátov. Má liečivé, ale aj psychotropné účinky (kvôli obsahu látky myristicín, ktorá je chemickým zložením podobná extáze) a nie je vhodný pre tehotné ženy. Ligurček má výraznú chuť podobnú petržlenu. Jeho intenzívna vôňa priťahuje včely a iný hmyz. Niektorí ho kvôli jeho účinkom nazývajú aj ako magická bylinka.

Čítať ďalej...

Každý človek sa v určitom období svojho života dostane do stresových a napätých situácií, ktoré často vyústia do zdravotných problémov a psychických nezrovnalostí. Hoci sa často dokážeme popasovať s problémami celkom jednoducho a bez trvalých následkov, niekedy prichádzajú chvíle, kedy si skutočne nevieme rady a začneme premýšľať nad tým, kde sme robíme chybu a postupne v nás narastá neustále napätie a nespokojnosť. Medzi najčastejších spúšťačov takýchto situácií patrí najmä stres, ktorý si v dnešnom uponáhľanom svete často vyrábame sami. Jedného dňa sa zobudíme a uvedomíme si, že sme zahltení množstvom úloh a povinností, nestíhame, sme pod tlakom a máme pocit, že nič nezvládneme podľa našich predstáv. Ak ste sa v tomto tvrdení našli, vedzte, že nie ste sami. Napätie, či už vonkajšie alebo fyzické, spolu so stresom, sú našimi (ne)vernými spoločníkmi od nepamäti a je len na nás a našom vnútornom nastavení, ako ich dokážeme zvládať. V tomto článku sa spoločne pozrieme na overené tipy a triky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa neustáleho stresu a napätia. Uvarte si šálku obľúbeného nápoja a zatočte so stresom!

Čítať ďalej...
Tags: zdravie   stres  

Pálenie záhy je nepríjemný stav, ktorý sa vyskytuje po jedle u značného množstva ľudí. Predpokladá sa, že približne tretina Slovákov trpí pálením záhy. Pálenie záhy spôsobuje kyselina chlórovodíková, ktorá sa dostane zo žalúdka do pažeráka. Žalúdok je potiahnutý ochrannou vrstvou odolnou voči pôsobeniu tejto kyseliny, ale pažerák túto ochranu nemá. Ak sa dostane časť obsahu žalúdka naspäť do pažeráka, cítime nepríjemné pálenie. Zväčša páleniu záhy nevenujeme zvýšenú pozornosť a u väčšiny ľudí sa vyskytne len občas pri zjedení určitého jedla.

Čítať ďalej...

Najnovšie články

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Ako pripraviť ...

Kvalitné príslušenstvo k motorke je veľkou ...

Finálna jesenná ...

Keď sledujeme prírodu a jej zmeny, v podstate ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...