Tags: trávenie  

Množstvo ľudí dnes trápi laktózová intolerancia, čo znamená neschopnosť stráviť laktózu (mliečny cukor)1 z mlieka a mliečnych produktov. Laktózová intolerancia vzniká pri nedostatočnej produkcii enzýmu známeho ako laktáza. Tento enzým sa tvorí v tenkom čreve Laktóza tvorí približne 2-8 % z pevných častíc v mlieku. Názov laktóza pochádza z latinského názvu pre mlieko a prípona óza sa používa na označenie cukrov (fruktóza, glukóza).

Intolerancia laktózy môže byť vrodená, ale jej výskyt narastá s vekom. Príčinou laktózovej intolerancie okrem genetiky bývajú aj choroby ako Crohnova choroba, celiakia, ulcerózna kolitída a gastroenteritída. Napríklad niekto nemal žiadne problémy s trávením mlieka a mliečnych výrobkov do dospelosti a v určitom veku začne pozorovať ťažkosti po konzumácii mlieka a produktov z neho. Medzi najčastejšie ťažkosti, ktoré sprevádzajú laktózovú intoleranciu patria hnačky, bolesti brucha, nevoľnosť, nadúvanie a podobné problémy s trávením.

Alergia na mlieko nie je laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia sa často zamieňa s alergiou na mlieko. Alergia na mlieko je reakcia imunitného systému na mliečnu bielkovinu. Ľudia s alergiou na mlieko neznesú ani malé množstvo mlieka alebo mliečnych produktov. Naopak ľudia s laktózovou intoleranciou môžu skonzumovať určité množstvo mlieka a produktov z neho bez problémov, samozrejme v závislosti od stupňa intolerancie. Čiže väčšina ľudí s laktózovou intoleranciou sa mlieka nemusí vzdať úplne, ale hranica, kedy nastanú tráviace problémy kvôli prijatému mlieku je u každého iná. V štúdii od EFSA (European Food Safety Authority) z roku 2010 sa uvádza, že priemerné množstvo prijatej laktózy v jednej dávke pre ľudí s laktózovou intoleranciou je 12 gramov. Laktóza sa trávi lepšie, ak sa prijíma s inými potravinami. Prah laktózovej intolerancie však musí zistiť každý človek individuálne. Niekomu nebude vadiť ani pohár plný mlieka, inému môže spôsobovať ťažkosti aj maličká smotana do kávy.

Medzi časté príznaky intolerancie laktózy patria:

Vymenované príznaky intolerancie laktózy sa môžu objaviť kedykoľvek za 30 minút až 2 dni po konzumácii mlieka či mliečneho výrobku. Intenzita príznakov sa môže líšiť od stupňa laktózovej intolerancie a tiež od množstva skonzumovaného mlieka či mliečnych výrobkov.

Nasledovné tipy vám môžu pomôcť vysporiadať sa s laktózovou intoleranciou:

  1. Nájdenie prahu, kedy je laktózová intolerancia zvládnuteľná – Ako sme spomenuli vyššie, laktózová intolerancia nemusí znamenať úplné vysadenie mlieka a mliečnych výrobkov. Ľudia s neznášanlivosťou laktózy musia byť však opatrní s konzumáciou mlieka. Ak chcete vedieť, aké množstvo laktózy vám spôsobuje tráviace ťažkosti, odporúčame zistiť prah, kedy sa laktózová intolerancia prejaví. To zistíte tak, že skúsite vypiť pol pohára mlieka a počkať približne 1,5 hodiny, kým bude mlieko postupovať tráviacim traktom. Takto môžete skúšať každý deň viac a viac mlieka, prípadne mliečnych produktov s laktózou až kým po zjedení nebudete mať ťažkosti trávením. Vždy si dajte porciu a počkajte 1,5 hodiny v prípade mlieka a 2-2,5 hodiny v prípade jogurtov či syrov. Laktózu lepšie znesiete ak budete mliečne veci jesť s inými potravinami.
  2. Bezlaktózové potraviny – Na trhu je dostupné mlieko bez laktózy a tiež rôzne bezlaktózové jogurty a podobne. Cena týchto mliečnych výrobkov bez obsahu laktózy je vyššia ako u normálnych mliečnych produktov, ale máte istotu, že po ich konzumácii nebudete mať tráviace ťažkosti. Keďže mlieko a mliečne produkty sú bohatým zdrojom vápnika a vitamínu D, telu neprospieva ani ich úplné vylúčenie. Preto sú vhodné bezlaktózové potraviny, ktoré vápnik aj vitamíny obsahujú, ale sú zbavené laktózy. Bezlaktózové mlieko chutí takmer rovnako ako normálne mlieko a väčšina ľudí nepozná rozdiel v chuti. Ďalšími náhradami kravského mlieka môže byť napríklad sójové, kokosové, mandľové či ryžové mlieko.
  3. Probiotiká – Viaceré štúdie preukázali, že používanie probiotík môže zmierniť laktózovú intoleranciu. Pri laktózovej intolerancii je dobré vymeniť obyčajné jogurty za jogurty obohatené o probiotické kultúry, ktoré zlepšia črevnú mikroflóru a tým dokážu zmierniť prejavy laktózovej intolerancie. Avšak aj probiotické jogurty zaraďujte do stravy postupne, pretože spočiatku ani probiotické kultúry nemajú silu úplne stráviť laktózu obsiahnutú v jogurte. Preto je dobré najskôr brať probiotiká a postupne pridávať mliečne výrobky. Najskôr si dávajte s každým hlavným jedlom len pár lyžíc jogurtu a postupne, keď nespozorujete tráviace ťažkosti, pridávajte zakaždým viac lyžíc. Ak už nebudete mať s trávením jogurtov problém, môžete jedálniček obohatiť o plnotučné tvrdé syry, ktoré sú bohatým zdrojom vápnika a vitamínu K2 a majú nízky obsah laktózy. Odporúča sa najmä syr gouda, ktorý má najviac vitamínu K2 spomedzi všetkých syrov. Ak budete dobre znášať aj tvrdé syry, môžete postupne pridávať do jedálničku ostatné syry, smotanu a nakoniec mlieko. Popritom však nezabúdajte na denné užívanie probiotík. Dlhodobejším užívaním probiotík sa črevá vedia lepšie vysporiadať s trávením laktózy a v niektorých prípadoch sa príznaky laktózovej intolerancie vytratia úplne.
  4. Kefír – Kefír je fermentovaný mliečny nápoj kyslej chuti. Pri výrobe kefíru sa používa kultúra obsahujúca kefírové zrná alebo kefírový zákvas. Dnes sa predáva aj kefír s rôznou príchuťou, čím si získava viac priaznivcov, pretože nie každému kefír chutí. O tom, že kefír je prospešný pre naše trávenie a celkové zdravie ste už asi počuli. Kefír môže byť nápomocný aj pri laktózovej intolerancii ako probiotikum, lebo obsahuje široké spektrum živých prospešných baktérií, ktoré pomáhajú rozložiť laktózu. V porovnaní s mliekom sa kefír trávi oveľa lepšie a nadúva oveľa menej ako mlieko. Odporúča sa piť pol pohára kefíru denne a postupne pridávať.
  5. Výživové doplnky s laktázou – Ľudia s neznášanlivosťou laktózy by mohli vyskúšať doplnky s obsahom enzýmu laktázy, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie laktózy. Stačí užiť pár tabliet denne podľa dávkovania jednotlivých doplnkov a mohli by ste pocítiť zlepšenie trávenia mliečnych výrobkov.
  6. Bryndza – Dobrá slovenská bryndza je vynikajúci mliečny produkt vhodný aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Bryndza obsahuje veľa vitamínov, množstvo bielkovín, vápnika, fosforu a probiotík. Aj napriek množstvu kalórií je bryndza dobre stráviteľná a odbúrava z tela zlý cholesterol. Navyše podporuje imunitu a pôsobí ako prevencia proti alergii. Na Slovensku oficiálne predávaná bryndza musí obsahovať aspoň 50% ovčej zložky. Niektoré bryndze sú vyrábané len z ovčieho mlieka, ale v supermarketoch je mnoho takých, ktoré obsahujú aj kravskú zložku. Bryndza vyrobená len z ovčieho mlieka je o dosť drahšia, ale tí, ktorí majú radi bryndzu si na nej isto pochutia. Na pultoch predajní nájdete bryndzu aj od zahraničných výrobcov a mnohokrát takáto bryndza obsahuje menej ako polovicu ovčej zložky, ba nemusí ovčiu zložku obsahovať vôbec. Takýmto druhom bryndze sa pri laktózovej intolerancii radšej vyhnite. Najlepšia bryndza je vyrobená z mlieka začiatkom leta a hovorí sa jej aj letná alebo májová bryndza. Čerstvá a šťavnatá májová tráva, na ktorej sa ovce a kravy pasú sa prejaví aj na mlieku, ktoré sa dojí v tomto čase. Následne bryndza vyrábaná z takéhoto mlieka je oveľa chutnejšia a aromatickejšia ako v iné mesiace roka.
  7. GAPS diéta – Túto diétu vymyslela doktor doktorka Campbell-McBrideasha Campbell-McBride odvodením od diéty SCD (Specific Carbohydrate Diet). GAPS (Gut and Psychology Syndrome) diéta sa sústreďuje na nahradenie takých potravín, ktoré sú náročné na trávenie a poškodzujú črevnú mikroflóru za potraviny, ktoré sa ľahko trávia a zlepšujú črevnú mikroflóru. Táto diéta sa odporúča pri rôznorodých tráviacich problémoch napríklad hnačka, bolesti brucha, nadúvanie, zápcha a pomáha aj pri laktózovej intolerancii. Pri GAPS diéte sa odporúča kombinovať zelenina s rybami a mäsom, veľa prírodných tukov v každom jedle (z mäsa, masla, olivového či kokosového oleja), ovocie (najmä bio) medzi jedlami a najmä veľa fermentovaných potravín (fermentovaná zelenina, jogurt, kefír). Podľa diéty GAPS je úzky súvis medzi činnosťou mozgu a jedlom, ktoré prijímame.
  8. Zázvor – Sila zázvoru spočíva v eliminácii plynatosti, ktorá často sprevádza laktózovú intoleranciu. Približne lyžičku nastrúhaného zázvoru stačí pridať do šálky s horúcou vodou, prípadne do čaju a vypiť po konzumácii mliečnych výrobkov. Zázvor však nepomáha tráviť laktózu, ale pomôže len čiastočne, najmä uľaviť od nafukovania.

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...