Tags: zdravie  
bolesti hlavy

Kávové zrná sa po zbere sušia niekoľko týždňov na slnku. Zrnká kávy rastú na malých kríkoch – kávovníkoch a nachádzajú sa dve v obale, ktorý po usušení praskne a uvoľní zelené zrnká kávy. My poznáme kávu najmä praženú, ktorá má tmavohnedú až čiernu farbu. Tieto upražené zrnká sa pomelú, zalejú horúcou vodou a lahodný nápoj s názvom káva je pripravený na pitie. Pred pražením sú teda kávové zrnká zelené a my si v tomto článku povieme načo je dobrá zelená káva. Pražením sa síce získava voňavá aróma kávy, ale tiež sa ničia niektoré prospešné prvky obsiahnuté v zelenej káve. Jedná sa najmä o kyselinu chlorogenovú, ktorá je silný antioxidant a pomáha pri chudnutí. Táto kyselina dokonca dokáže neutralizovať karcinogény spôsobujúce rakovinu. Vďaka zelenej káve sa podľa niektorých zdrojov dá znížiť riziko rakoviny pečene, hrubého čreva, prsníka i kože.

Zdraviu prospešné účinky kyseliny chlorogenovej dokázalo mnoho štúdií. Zelená káva je dvakrát silnejší antioxidant ako horúca čokoláda. Užívanie zelenej kávy je možné v tabletách, ktorých je na našom trhu veľké množstvo. Zvyčajne sa užíva jedna tableta dva razy denne 15 minút pred jedlom. Pri užívaní do 200 mg denne dochádza do 12 týždňov k viditeľnému zníženiu telesnej hmotnosti. Zelená káva nie je vhodná pre deti do 15 rokov, pre tehotné a dojčiace ženy, pre osoby citlivé na kofeín a ľudí s problémami so srdcom.

Priaznivé účinky zelenej kávy:

 
v e-shopoch
od
(Zdroj: Heureka.sk)

Zoznam účinkov zelenej kávy je dosť dlhý a ako doplnok stravy stojí zelená káva za zváženie. Ak však plánujete použiť zelenú kávu najmä na zníženie telesnej hmotnosti, mali by ste dodržiavať zásady zdravej stravy a venovať niekoľko hodín denne pohybovej aktivite. Kyselina chlorogenová je účinná aj pri znižovaní krvného tlaku, čo preukázala štúdia japonskej spoločnosti Kao Corporation. Zelená káva je vhodná pre ľudí, ktorí trpia na diabetes 2. typu a pomáha pri znižovaní hladiny cukru v krvi.

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...