Čkanie zažije aspoň niekoľkokrát do roka azda každý z nás. Čkajú dospelí, deti aj bábätká v brušku. Čkanie je spôsobené kontrakciami bránice a typické štikútanie spôsobuje vzduch, ktorý narazí na hlasivky pri každej kontrakcii bránice. Podľa odborníkov je čkanie najčastejšie spôsobené ako reakcia na bežné zažívacie ťažkosti, napríklad keď sa príliš prejeme, jeme príliš rýchlo alebo vypijeme niečo príliš studené. Štikútanie sa môže spustiť aj keď pri jedle rozprávame. Spúšťačom čkania býva aj psychologická reakcia organizmu ako stres či šok. Čkanie často nie je signálom vážneho problému, ale ak trvá príliš dlho a často, nemali by ste ho podceňovať. Spôsoby na rýchle odstránenie čkania vám prinášame v tomto článku.

Zadržanie dychu – Tento spôsob isto pozná väčšina z vás. Spočíva v silnom nádychu, zadržaní dychu na 10 sekúnd a pomalom výdychu. Opakujte niekoľkokrát po sebe. Čkanie by malo prejsť, ak nie skúste tento spôsob zopakovať za 15 minút.

Pritiahnite nohy k hrudníku – Ľahnite si na chrbát, pritiahnite kolená k brade a objímte nohy na pár minút.

Kôprové semená – Dajte si do úst čajovú lyžicu plnú kôprových semien. Semená v ústach chvíľu prežúvajte a čkanie by malo prestať. Kôpor stimuluje nervy spôsobujúce čkanie a to by malo po chvíli odznieť. Táto metóda sa používala na odstránenie čkania už oddávna.

Pitie horúcej vody – Vypite pohár teplej vody ‘na ex’ veľmi pomaly so zadržaným dychom.

Dýchanie do papierového vrecka – Tento spôsob funguje na podobnom princípe ako zadržanie dychu. Pri opakovanom dýchaní do papierového vrecka sa zvyšuje množstvo oxidu uhličitého v krvi. Telo sa začne viac sústrediť na odstránenie oxidu uhličitého z krvi a štikútanie by malo prestať.

Kloktanie ľadovou vodou – do pohára s vodou dajte rozdrvený ľad a nechajte ľad roztopiť, aby ste sa pri kloktaní neporanili. Kloktajte s ľadovou vodou niekoľkokrát po sebe. Niekomu tento spôsob pomáha, ale ľadová voda môže spôsobiť zápal hrdla. Preto vždy po kloktaní odporúčame vykloktať teplou vodou.

Pikantná omáčka – Zjedzte trocha pikantnej omáčky (približne jednu čajovú lyžičku) a chvíľu vydržte bez zapitia vodou. Telo sa začne sústrediť na pálenie v ústach a štikútanie by malo prejsť.

Čokoládový prášok – Vložte si do úst za polievkovú lyžicu práškovej čokolády. Prežúvajte čokoládu v ústach a vychutnávajte si jej chuť. Čkanie by malo po chvíli prejsť.

Najnovšie články

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Ako pripraviť ...

Kvalitné príslušenstvo k motorke je veľkou ...

Finálna jesenná ...

Keď sledujeme prírodu a jej zmeny, v podstate ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...