Tags: kuchyňa   gril  

V lete je grilovacia sezóna v plnom prúde a mnohí si po víkendoch pochutnávame na grilovaných pochúťkach. I keď príprava jedla grilovaním nie je najzdravší spôsob (okrem grilovania na elektrickom grile), občas si ho dopriať môžeme. Pokiaľ nie ste profesionálny kuchár alebo skúsená kuchárka, môže sa stať, že mäso sa na grile nepripraví dôkladne a i keď bude na pohľad vyzerať hotové, vnútri môže byť stále surové. Ako však zistiť, či je jedlo na grile správne urobené? Na to vám pomôžu nasledovné tipy.

Zistenie teploty vnútri mäsa

V surovom mäse sa prirodzene nachádzajú baktérie a mnohé z nich nášmu tráveniu môžu uškodiť. Najideálnejšie je zistiť teplotu vnútri mäsa, vďaka čomu máme istotu, že mäso je vhodné na jedenie. Používanie potravinových teplomerov pri varení by mohlo každý rok zabrániť mnohým prípadom chorôb z potravín. Potravinový teplomer je niečo ako oceľová špajdľa s meračom teploty na konci. Takéto potravinové teplomery sú dnes zväčša digitálne. Predtým než mäso odložíte z grilu, vpichnite do najhrubšej časti mäsa osteň teplomeru. V nasledovnej tabuľke sú odporúčané teploty mäsa.

Druh mäsa Odporúčaná teplota
hydina 70 °C
mletá hydina 75 °C
tmavé mäso 75 °C

hovädzie stejky:

medium-rare

medium

medium well

well done

 

55 °C

60 °C

65 °C

70 °C

mleté hovädzie 70 °C
bravčové 65 °C
mleté bravčové 70 °C
jahňacie 55 °C
ryby 65 °C

Kontrola mäsa pohľadom

Mnohí pri grilovaní dáme len na vizuálny dojem či je mäso ugrilované. To by bolo v poriadku, pokiaľ by sme mäso nekontrolovali len pohľadom zvonka. Ak nemáte k dispozícii teplomer na meranie teploty vnútri mäsa, odporúčame najhrubší kúsok mäsa prekrojiť a tak ľahko zistíte, či je mäso hotové aj vnútri. Keď je plameň príliš veľký, často sa stane, že niektoré hrubšie kúsky mäsa sú vnútri nedopečené. Preto sa vždy uistite, či mäso nie je vnútri červené.

Kontrola mäsa dotykom

Samozrejme neodporúčame chytať mäso na rozhorúčenom grile, ale ak ste pohľadom skontrolovali rozkrojené ugrilované mäso a nie ste si istý, či je hotové, odporúčame skúsiť rýchlym dotykom (umytej ruky), či nie je studené. Pretože niekedy sa stane, že aj keď je mäso navrchu voňavé a zčasti aj spálené, vnútri môže byť stále surové.

Najnovšie články

Ochrana tváre pri práci ...

Zrak a sluch patria medzi päť ľudských zmyslov. ...

Ako najlepšie vyčistiť ...

Variť si doma svoju kávu je jedno z najlepších ...

Čo pomôže namáhaným ...

Skúste prísť do fitness centra či na skupinový ...

Dobre si rozmyslite, než ...

Ak zvyknete doma ...

Ako pripraviť ...

Kvalitné príslušenstvo k motorke je veľkou ...

Finálna jesenná ...

Keď sledujeme prírodu a jej zmeny, v podstate ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...