Arónia čiernoplodá (po latinsky Aronia melanocarpa) je známa aj pod menom jarabina čierna alebo po anglicky chokeberry. Je to opadavý krík dorastajúci do výšky až 3 metre a je to vzdialená príbuzná s hruškou a jarabinou. Má tmavé fialové až čierne plody, ktoré dozrievajú koncom augusta až začiatkom septembra.

Arónia čiernoplodá je považovaná sa superplodinu vďaka mnohým priaznivým účinkom na naše zdravie. Poďme sa na aróniu pozrieť bližšie a vymenujme si na čo je arónia vhodná a kedy sa jej naopak vyhnúť.

Odkiaľ pochádza arónia čiernoplodá

Arónia pochádza z východnej časti Severnej Ameriky. V Európe je rozšírená najmä na severe Európy, v Nemecku, Poľsku, Bielorusku a v Rusku. Na Slovensku je jej pestovanie celkom zriedkavé, najčastejšie rastie v parkoch ako okrasný krík. Má pekné tmavozelené listy, ktoré sa na jeseň sfarbia do oranžovej až sýto červenej farby. Kvitne v apríli až máji. Plody dozrievajú v septembri a dajú sa konzumovať surové, ale sú dosť trpké.

Priaznivé účinky arónie na zdravie

Plody arónie (malvice) sú bohaté na bioflavonoidy (najmä rutín) a minerály (najmä železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok či mangán). Sú tiež zdrojom vitamínov (A, B, C, E, K) a trieslovín. Od iných ovocných plodov sa líši vysokým obsahom sorbitolu a polyfenolických látok. Vďaka vysokému obsahu rutínu je arónia vynikajúca na spevnenie ciev a rutín z arónie sa používa na výrobu rôznych liečiv. Najčastejšie sa z plodov vyrába šťava lisovaná za studena, ale aj víno, likéry. Veľmi obľúbený je džem a plody sa zvyknú aj zavárať. 

Konzumácia plodov arónie má nasledovné priaznivé účinky na naše zdravie:

Kedy sa vyhnúť konzumácii arónie:

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...