Tags: kuchyňa  

Kuchynské dosky na krájanie sú bežnou súčasťou našich kuchýň a používame ich denne pri príprave jedla. Krájacie dosky používame na krájanie ovocia, zeleniny, pečiva aj chlebu. Azda každý vie, že krájaciu dosku treba po použití umyť, ale málokto umýva dosku naozaj dôkladne. Nehovoriac o tom, že mnohí používajú rovnakú dosku na krájanie mäsa aj pečiva. Pre obmedzenie rizika nákazy baktériami by ste mali používať inú dosku na krájanie mäsa, inú na krájanie pečiva a inú na krájanie zeleniny a ovocia. Vedci zistili, že práve kuchynské dosky bývajú rajom baktérií a ak dosku neumývate poriadne, môžu sa na nej množiť baktérie kmeňa Salmonella či E. Coli.

Tieto baktérie sú najčastejšie prenášané na krájaciu dosku zo surovej hydiny a teplom sa ničia. Vedci z Draxel University zistili, že nie je dobré neumývať mäso pred krájaním, pretože umytím mäsa sa roznášajú baktérie z mäsa po umývadle, na kuchynskú dosku, utierky a všade, kde vyprskne voda z mäsa. Pritom stačí len malá kvapka s baktériami a môžete dostať hnačku či teploty, čo platí najmä pre deti a tehotné ženy. Je lepšie hydinu položiť na krájaciu dosku priamo z obalu a následne preložiť na panvicu. Varením či smažením sa baktérie zničia a neriskujete, že ich budete mať po celej kuchyni.

Švajčiarsky vedci urobili rozsiahli výskum, v ktorom si zobrali na mušku dosky na krájanie v Univerzitnej nemocnici v Bazileji a domácnostiach vo Švajčiarsku, Nemecku a Francúzsku. Spomenutá nemocnica varí denne jedlo pre 650 pacientov a vedci preskúmali 154 krájacích dosiek z nemocničnej kuchyne a 144 dosiek z domácností. Treba dodať, že dosky skúmali potom, čo na nich kuchári manipulovali s hydinou a pred umytím. Výsledok odhalil, že 6,5% dosiek z nemocnice obsahovalo baktériu Escherichia coli a v piatich prípadoch (3,5%) dosiek z domácností bol preukázaný výskyt baktérie E. Coli. Vedci tiež zistili, že kontaminácia baktériami nezáleží na krajine pôvodu mäsa.

Ako vidíte aj vo vyspelom Švajčiarsku či Nemecku musia bojovať s rôznymi baktériami, netýka sa to len krajín s menším rozpočtom. Ak ste aj doteraz umývali krájaciu dosku po krájaní hydiny, po prečítaní tohto článku ju budete pravdepodobne umývať ešte dôkladnejšie. Prečítajte si aj: Tipy na vyčistenie kuchynskej dosky.

Najnovšie články

Výhody teplovzdušnej ...

Chcete si udržať štíhlu líniu, ale nedokážete ...

Čo je to microneedling a ...

Mikroneedling (frakčná mikroihličková terapia) je ...

Letná cesta autom: 4 ...

Leto je časom dovoleniek, pohody pri mori, ale ...

Prírodné spôsoby ...

V našich záhradách sa nachádzajú rôzne druhy ...

Prečo je dôležité riešiť ...

Každý človek má iné príznaky toho, ako sa u neho ...

Veľké kusy nábytku sú ...

Úložného priestoru nie je nikdy dosť. Každý po ...

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...