Novinky:
Tipy na ľahké učenie sa -- "Za život, teda hlavne za jeho prvú polovicu či tretinu, sa učíme veľa nových vecí. Už od ..." -- 21. október 2016
11 tipov na posilnenie imunity -- "Dobrý imunitný systém znamená menej zdravotných problémov. Naše telo je denne vystavené ..." -- 15. október 2016
Aj nové tepelné čerpadlo potrebuje pravidelný servis -- "Vykurovacia sezóna na Slovensku trvá od septembra do júna. Zhruba 5 mesiacov v roku ..." -- 05. február 2017
Aké diéty naozaj pomôžu? -- "Neviete, ale chceli by ste vedieť? Tak neváhajte a pokračujte v čítaní. Pokiaľ chcete ..." -- 09. november 2016
Ako byť šťastný -- "Mnohí ľudia si kladú otázku ako byť šťastný, pritom žijú v slobodnej krajine s prístupom ..." -- 21. apríl 2017
Ako efektívne skladovať -- "Ak podnikáte, bude pre vás nevyhnutnosťou zariadiť si vlastné skladové priestory. Ak ..." -- 11. október 2016
Ako financovať vaše nové auto? -- "Mnohí vodiči hľadajú tú najlepšiu možnosť financovanie pri kúpe ich vozidla. Málokto má ..." -- 28. január 2017
Ako na efektívne chudnutie -- "Dnes už na chudnutie existujú azda milióny ‘zázračných’ preparátov, ktoré sľubujú ..." -- 24. júl 2013
Ako neprekombinovať lieky s podobným účinkom -- " Slovenská lekárnická komora pripravuje aplikáciu zameranú na identifikáciu nežiaducich ..." -- 16. marec 2017
Ako odnaučiť dieťa od plienok -- "Jedna z prvých vecí, na ktoré ľudia myslia pri narodení dieťaťa sú výdavky za plienky. ..." -- 18. jún 2015
Tags: kuchyňa  

Kuchynské dosky na krájanie sú bežnou súčasťou našich kuchýň a používame ich denne pri príprave jedla. Krájacie dosky používame na krájanie ovocia, zeleniny, pečiva aj chlebu. Azda každý vie, že krájaciu dosku treba po použití umyť, ale málokto umýva dosku naozaj dôkladne. Nehovoriac o tom, že mnohí používajú rovnakú dosku na krájanie mäsa aj pečiva. Pre obmedzenie rizika nákazy baktériami by ste mali používať inú dosku na krájanie mäsa, inú na krájanie pečiva a inú na krájanie zeleniny a ovocia. Vedci zistili, že práve kuchynské dosky bývajú rajom baktérií a ak dosku neumývate poriadne, môžu sa na nej množiť baktérie kmeňa Salmonella či E. Coli.

Tieto baktérie sú najčastejšie prenášané na krájaciu dosku zo surovej hydiny a teplom sa ničia. Vedci z Draxel University zistili, že nie je dobré neumývať mäso pred krájaním, pretože umytím mäsa sa roznášajú baktérie z mäsa po umývadle, na kuchynskú dosku, utierky a všade, kde vyprskne voda z mäsa. Pritom stačí len malá kvapka s baktériami a môžete dostať hnačku či teploty, čo platí najmä pre deti a tehotné ženy. Je lepšie hydinu položiť na krájaciu dosku priamo z obalu a následne preložiť na panvicu. Varením či smažením sa baktérie zničia a neriskujete, že ich budete mať po celej kuchyni.

Švajčiarsky vedci urobili rozsiahli výskum, v ktorom si zobrali na mušku dosky na krájanie v Univerzitnej nemocnici v Bazileji a domácnostiach vo Švajčiarsku, Nemecku a Francúzsku. Spomenutá nemocnica varí denne jedlo pre 650 pacientov a vedci preskúmali 154 krájacích dosiek z nemocničnej kuchyne a 144 dosiek z domácností. Treba dodať, že dosky skúmali potom, čo na nich kuchári manipulovali s hydinou a pred umytím. Výsledok odhalil, že 6,5% dosiek z nemocnice obsahovalo baktériu Escherichia coli a v piatich prípadoch (3,5%) dosiek z domácností bol preukázaný výskyt baktérie E. Coli. Vedci tiež zistili, že kontaminácia baktériami nezáleží na krajine pôvodu mäsa.

Ako vidíte aj vo vyspelom Švajčiarsku či Nemecku musia bojovať s rôznymi baktériami, netýka sa to len krajín s menším rozpočtom. Ak ste aj doteraz umývali krájaciu dosku po krájaní hydiny, po prečítaní tohto článku ju budete pravdepodobne umývať ešte dôkladnejšie. Prečítajte si aj: Tipy na vyčistenie kuchynskej dosky.

  • Prev
  • Partneri
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...