Existuje veľa ľahko dostupných potravín, ktoré nedávajú nášmu telu žiadne užitočné živiny okrem tuku a cukru. Sladkostí sú v supermarketoch plné regále. Vďaka farebným obalom vyzerajú lákavo, ale ak vám záleží na vašej postave, mali by ste sa častiam obchodu s cukrovinkami vyhnúť. No nielen sladkosti sú pre náš organizmus nezdravé. Raz za čas nezaškodí dať si sladkosť, ale všetko s mierou. Nasledovné potraviny by ste si mali škrtnúť zo svojich jedálničkov.
Čítať ďalej...Strava
Vláknina je pre náš organizmus veľmi prospešná a bez dlhodobého príjmu vlákniny by sme mali skôr či neskôr tráviace problémy. Na každých 1000 kalórií by sme mali prijať približne 10 gramov vlákniny. Vláknina sa nachádza vo veľkom množstve potravín, najmä v ovocí, zelenine a obilovinách. Najlepšie zdroje vlákniny sú sójové bôby, fazule, hrach, cícer, celozrnná múka, jačmeň, ovsené vločky, maliny, čučoriedky, jablká, hrušky, a mnoho iných druhov zeleniny a ovocia.
Čítať ďalej...Horčík (magnézium) je pre naše telo najdôležitejší minerál. Po vode, kyslíku, základných potravinách je horčík najdôležitejší prvok pre naše telo. Horčík je dôležitejší ako vápnik, draslík a sodík a práve horčík reguluje všetky tieto minerály v tele. Horčík ovplyvňuje vyše 300 enzýmov v našom tele. Vďaka horčíku sa v tele vykonáva mnoho metabolických procesov. Magnézium alebo horčík zodpovedá za sťahy srdca a tiež za výmenu informácii medzi nervovými bunkami, aktivuje viacero enzýmov podieľajúcich sa na metabolizme uhľohydrátov a aminokyselín.
Čítať ďalej...
Biopotraviny sa stali v súčasnej dobe naozaj veľmi populárne. Možno je to aj z toho dôvodu, že sa nám denne dostávajú pod ruky nezdravé veci, ktoré spôsobujú nejedno ochorenie. Orientovať sa však vo svete veľkého množstva informácií na etiketách potravín, ktoré majú preukázať nejednu výhodu môže byť naozaj mätúce. Okrem toho si musíte položiť aj otázky či sú biopotraviny pre vaše zdravie skutočne lepšie? Čo spôsobujú geneticky modifikované potraviny a aký vplyv majú rôzne pesticídy na naše zdravie?
Čítať ďalej...