Vláknina je pre náš organizmus veľmi prospešná a bez dlhodobého príjmu vlákniny by sme mali skôr či neskôr tráviace problémy. Na každých 1000 kalórií by sme mali prijať približne 10 gramov vlákniny. Vláknina sa nachádza vo veľkom množstve potravín, najmä v ovocí, zelenine a obilovinách. Najlepšie zdroje vlákniny sú sójové bôby, fazule, hrach, cícer, celozrnná múka, jačmeň, ovsené vločky, maliny, čučoriedky, jablká, hrušky,  a mnoho iných druhov zeleniny a ovocia.

Pri chudnutí veľmi pomôže jedna vlastnosť vlákniny a to, že po zjedení potravín s vysokým obsahom vlákniny sa cítite dlhšie sýty. Vláknina na seba naviaže vodu a vydrží v žalúdku dlhšiu dobu, vďaka čomu nemáte potrebu jesť aj pár hodín po jedle bohatom na vlákninu a zabránite prejedaniu. Ako prílohu k hlavným jedlám použite namiesto bielej ryže hnedú, alebo vymeňte klasické cestoviny za celozrnné. Hnedá ryža a celozrnné cestoviny nie sú oveľa drahšie a obsahujú viac cenných látok vrátane vlákniny.

Cereálie s vysokým obsahom vlákniny na raňajky sú veľkým krokom k lepšej postave.

V krátkosti o vláknine

Odporúčaná denná dávka vlákniny: 

pre ženy: 25 gramov

pre mužov: 37 gramov

 

Druhy vlákniny:

Dôležité!

Pri zvýšenom príjme vlákniny je potrebné dbať na dostatočný pitný režim. Vláknina nasakuje do seba veľa vody a vďaka vode je účinok vlákniny na trávenie priaznivý. Pri nedostatku vody môže dôjsť k nadúvaniu a tráviacim ťažkostiam. Taktiež je dôležité neprekračovať odporúčané množstvá príjmu vlákniny, lebo príliš veľa vlákniny môže spôsobiť problémy s trávením.

Pozrite aj: Zelenina a ovocie s vysokým obsahom vlákniny

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...