potraviny obsahujúce horčík

Niektoré z potravín bohatých na horčík

Horčík (magnézium) je pre naše telo najdôležitejší minerál. Po vode, kyslíku, základných potravinách je horčík najdôležitejší prvok pre naše telo. Horčík je dôležitejší ako vápnik, draslík a sodík a práve horčík reguluje všetky tieto minerály v tele. Horčík ovplyvňuje vyše 300 enzýmov v našom tele. Vďaka horčíku sa v tele vykonáva mnoho metabolických procesov. Magnézium alebo horčík zodpovedá za sťahy srdca a tiež za výmenu informácii medzi nervovými bunkami, aktivuje viacero enzýmov podieľajúcich sa na metabolizme uhľohydrátov a aminokyselín.

Ďalším významom horčíka je kontrola vstrebávania iných minerálov v tele. Medzi tieto minerály patrí vápnik, sodík, draslík či fosfor. Horčík napríklad zabraňuje nadmernému ukladaniu vápnika v tele (prevencia obličkových kameňov).

Horčík sa prirodzene nachádza napríklad v mäse, tmavej zelenine, strukovinách, banánoch, mandliach, figách, orechoch, nelúpanej ryži, quinoi, celozrnných obilninách, mlieku a v maku.

 

Účinky horčíka:

Nedostatok horčíka v tele

Nedostatok horčíka sa nazýva hypomagnezémia a má rôzne prejavy. Nedostatok horčíka sprevádza niektoré choroby ako vysoký krvný tlak, obezita či cukrovka. Približne tretina pacientov so srdcovou slabosťou trpí aj na nedostatok horčíka. Naša strava obsahuje menej prirodzeného zdroja horčíka, preto toľko ľudí trpí na jeho nedostatok. Horčík sa z potravín vytráca najmä kvôli úprave ako vysmážanie, konzervovanie či šľachtenie nových odrôd ovocia a zeleniny. Navyše nie všetok prijatý horčík sa využije, ale len približne 30 - 40% prijatého horčíka sa vstrebáva v tele. Vstrebávanie horčíka zhoršujú cukry, tuky, vláknina, vápnik či alkohol.

Diagnostikovanie nedostatku horčíka nie je také ľahké ako by sa mohlo zdať, pretože len 1% horčíka v tele sa nachádza v krvi. Mnohé krvné rozbory ani nesledujú množstvo horčíka v krvnom rozbore. Americký doktor Normana Shealy vyhlásil, že "Všetky známe choroby sú spojené s nedostatkom horčíka" a že "horčík je v najkritickejšej miere potrebná minerálna látka pre elektrickú stabilitu každej bunky organizmu. Nedostatok horčíka môže byť zodpovedný za viac chorôb, ako ktorákoľvek iná živina." Mnohé zdravotné ťažkosti by sa teda mohli vyriešiť jednoduchým zvýšením príjmu horčíka. Ak športujete a cítite sa unavený, môže to byť náznak toho, že vám horčík chýba. V takom prípade odporúčame prijímať doplnky výživy s horčíkom.

 

Príznaky nedostatku magnézia:

Odporúčaná denná dávka horčíka je 300 - 420 mg podľa veku, pohlavia a iných faktorov ako zvýšená fyzická záťaž, stres, choroby a podobne. Priemerný zdravý dospelý človek má v tele okolo 20-30 gramov horčíka, z čoho dve tretiny sa nachádzajú v kostiach. Alkohol a mlieko obohatené vitamínom D spôsobujú vylučovanie horčíka z tela.

 

https://www.prezdravie.sk/fulltext/?keyword=hor%C4%8D%C3%ADk&a_aid=57ebd313c6230&a_bid=c7d5d84e

Kto potrebuje prijímať viac horčíka

Ľudia so zvýšenou psychickou (únava, stres) alebo fyzickou (športovci, ťažko pracujúci) záťažou majú zvýšenú potrebu horčíka. Viac horčíka je treba prijať pri nadmernom pití alkoholu, nadmernej únave a pri užívaní hormonálnej antikoncepcie. Zvýšenie príjmu horčíka je potrebné aj pre tehotné a kojacie ženy. Vyššie dávky horčíka by mali prijímať aj pacienti s určitými zdravotnými ťažkosťami ako:

Ďalšou skupinou ľudí so zvýšeným potrebou magnézia sú ľudia trpiaci chronickým únavovým syndrómom, ľudia trpiaci alkoholizmom, ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu, tehotné a dojčiace ženy.

Používaním stránky Copomoze.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality obsahu. Viac informácií...